Volledig scherm
Onderzoek door politie na de schietpartij in de Newtonstraat. © Jos van Leeuwen

Haagse Mohammed A. vrijgesproken van schietpartij en ontvoering Newtonstraat

De Haagse rechtbank spreekt Hagenaar Mohammed A. (32) vrij van een ontvoering en een schietpartij in mei vorig jaar in de Newtonstraat in Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) had 7 jaar cel tegen hem geëist

Het OM verdacht naast Mohammed A. ook twee van zijn broers van de schietpartij en de ontvoering. Broer Noureddine (25) uit Delft is net als zijn oudste broer vrijgesproken. De middelste broer Abderrahim (28) uit Den Haag heeft een celstraf van 10 maanden opgelegd gekregen. Het OM had tegen beide broers van Mohammed A. celstraffen van 2 jaar geëist. 

Op de Newtonstraat dwongen drie mannen op de bewuste avond hun slachtoffer in een auto te stappen. Een andere man, die wegrende, werd verschillende malen beschoten. Het ontvoerde slachtoffer kwam terecht in woning in Wassenaar, waaruit hij wist te ontsnappen. Volgens het OM was Mohammed de bestuurder van een zwarte Mercedes die werd gebruikt voor de ontvoering. Hij zou ook hebben geschoten op de man die tijdens de ontvoering in de Newtonstraat wegvluchtte. Het OM eiste daarom aanvankelijk 7 jaar cel tegen de 32-jarige Hagenaar. 

Onder schot

Verder zou de oudste broer de ontvoerde man tijdens de rit naar het huis in Wassenaar onder schot hebben gehouden. De beschuldiging tegen Mohammed A. was voor een belangrijk deel gebaseerd op de verklaring van de ontvoerde man, maar die is volgens de rechtbank niet betrouwbaar genoeg. Ook was er tegen Nouredinne onvoldoende bewijs dat hij had meegedaan aan de ontvoering. 

Dat gold niet voor Abderrahim. De rechtbank vindt bewezen dat hij de ontvoerde man in de Mercedes heeft gedwongen. Daarvoor krijgt de 28-jarige Hagenaar 10 maanden cel. De verdachte heeft deze straf al in voorarrest uitgezeten, dus hoeft niet terug de cel in. Het OM denkt dat de ontvoering en de schietpartij te maken hadden met een drugszaak. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag