Haagse oppositie noemt coalitiebreuk ‘ramp’ en ‘enig logische beslissing’

VideoOppositiepartijen van de Haagse gemeenteraad noemen de breuk van coalitiepartijen VVD, GroenLinks en D66 met Groep de Mos ‘een ramp’ en ‘de enige logische beslissing.’ 

Wethouder Richard de Mos en Rachid Guernaoui (beide Groep de Mos) worden verdacht van corruptie. Ook een raadslid van Groep de Mos wordt verdacht. Na een telefonisch gesprek tussen de drie coalitiepartijen en Groep de Mos bleek er geen vertrouwen te zijn dat Groep de Mos de integriteit op orde zou brengen en dus werd er besloten om de coalitie te breken.

Oppositiepartij Haagse Stadspartij (HSP) noemt dat besluit ‘onvermijdelijk’. ‘Goed dat de knoop snel is doorgehakt’, schrijft raadslid Joris Wijsmuller op Twitter. ‘Nu verder schoon schip maken.’ Pieter Grinwis (SGP/CU): ,,De enig logische en juiste beslissing, hoe dramatisch ook. Iedere Hagenaar moet kunnen rekenen op een integer en betrouwbaar stadsbestuur, zonder dat daar twijfels over zijn. Nu tijd voor reflectie en voor stappen richting een vernieuwd stabiel meerderheidscollege.”

Quote

Het aanzien van de stad is geschaad. Het vertrouwen moet hersteld worden

Cemil Yilmaz

‘Raadsonderzoek’

Cemil Yilmaz van Nida wil een raadsonderzoek en vraagt zich af of mogelijk op bredere schaal diensten en gunsten zijn verleend aan vrienden van ‘De Mos’. De bestuurlijke crisis en de corruptieaffaire noemt hij dramatisch. ,,Het aanzien van de stad is geschaad. Het vertrouwen moet hersteld worden.” Om zich heen hoort hij veel signalen van teleurstelling vanuit de Haagse bevolking. ,,Ik hoor mensen die het niet kunnen geloven, of ze zeggen; ‘Zie je nu wel!’.”

Yilmaz heeft wel te doen met Richard de Mos, die zich volgens hem met hart en ziel inzette voor de stad. ,,Ik vind het rot voor hem.”

Joris Wijsmuller (L) en Arjan Kapteijns komen aan bij het stadhuis.
Volledig scherm
Joris Wijsmuller (L) en Arjan Kapteijns komen aan bij het stadhuis. © Frank jansen

Ramp

Sebastian Kruis (PVV) vindt het uit elkaar klappen van de coalitie een ramp. ,,De grootste verliezer vandaag is de Hagenaar”, zegt hij. ,,Nu is de weg vrij voor een verschrikkelijk links college. Een schrikbeeld waar ik nu al de rillingen van over mijn rug krijg.” Volgens hem is ,,een luis in de pels de nek omgedraaid.”

Kruis ijvert voor tussentijdse verkiezingen of een soort referendum. ,,Laat de Hagenaar zich uitspreken.” Met Richard de Mos heeft hij gigantisch te doen. ,,Ik vind het verschrikkelijk voor hem. Ik weet hoe hard hij heeft gewerkt voor de stad.’’

Richard de Mos (Groep De Mos)  en Rachid Guernaoui.
Volledig scherm
Richard de Mos (Groep De Mos) en Rachid Guernaoui. © ANP

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag