Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Haagse partijen trappen op de rem: 80 op snelwegen, diesels de stad uit

De maximumsnelheid op de snelwegen op grondgebied van de gemeente Den Haag moet omlaag naar 80 kilometer per uur en de milieuzones moeten worden vergroot. Dat vinden GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en ChristenUnie/SGP. De vier partijen willen ook dat het stadsbestuur oude dieselauto's uit de stad gaat weren.

Diesels van vijftien jaar of ouder (euroklasse 1 tot en met 3) zouden vanaf volgend jaar geweerd kunnen worden uit de stad, licht GroenLinks-raadslid Maarten de Vuyst de oproep toe, die de vier fracties doen in schriftelijke vragen aan wethouder Revis (Ruimtelijke Ordening).

Die luidde anderhalve week geleden de noodklok over het stopzetten van het Programma Aanpak Stikstof op last van de Raad van State. Hierdoor staan plannen voor duizenden nieuwe woningen in de stad op losse schroeven.

Uitweg

Het rijk werkt nu aan een uitweg uit deze impasse, maar die is nog ver weg. Revis vroeg het rijk een uitzondering voor woningbouw, maar de vier partijen willen dat de gemeente ook zelf maatregelen invoert om te zorgen voor schonere lucht. Dat kan volgens de partijen door de milieuzone uit te breiden tot de hele centrumring S100 of door minder vakantievluchten vanaf vliegveld Rotterdam-Den Haag.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag