Haagse peiling: VVD aan kop, D66 levert in, Groep de Mos stijgt verder
De VVD is met 7 zetels de grootste partij van de stad als de gemeenteraadsverkiezingen vandaag gehouden zouden worden. D66 (min 2) en Groep de Mos (plus 1) scoren beiden 6 zetels in de tweede peiling in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. 'Dit is een ruk naar rechts'.
I&O Research presenteerde vanmiddag de tweede Haagse peiling. Ten opzichte van de eerste momentopname zijn er in totaal 8 (van de 45) zetels verschoven: eind januari was D66 met 8 zetels nog virtueel de grootste, de VVD stond toen op 6, De Mos op 5. GroenLinks blijft staan op 5 zetels. Daarmee is de top-4 ongewijzigd, maar zijn de onderlinge verschillen wel kleiner geworden.
Opvallend: de forse winst van CU/SGP (van 1 naar 3) uit de eerste peiling is verdampt. De SP wint 1 zetel (en komt op 2), evenals het CDA, dat stijgt naar 3.
De peiling wijst op verdere nivellering: het Haagse politieke landschap dreigt nog verder samen te klonteren, met minder koplopers of eenlingen, en meer fracties van een gemiddelde omvang in het midden.
'Ruk naar rechts'
Volgens I&O maken alle partijen in de top-4 (VVD, D66, Groep de Mos en GroenLinks) kans om op 21 maart de grootste partij van Den Haag te worden.
D66 schrikt wel van 'de enorme ruk naar rechts': ,,Toch laten de cijfers zien dat wij nog steeds de grootste kunnen worden'', meldt D66-lijsttrekker Robert van Asten in een eerste reactie.
Foutmarge
Voor de tweede peiling zijn de eerste week van februari 1.680 Hagenaars ondervraagd. Bijna de helft van de deelnemers komt uit een steekproef van de gemeentelijke basisadministratie, de rest is ondervraagd op straat of is lid van het Haagse I&O-panel. De peiling is dus afgenomen vòòr VVD-minister Halbe Zijlstra aftrad, stelde onderzoeker Peter Kanne van I&O Research.
Het aantal zetels is niet exact weer te geven. De foutmarge is gemiddeld twee zetels, meer bij grote partijen, minder bij kleinere partijen.
Bijzonder: het percentage kiezers dat nog geen keuze heeft gemaakt, is toegenomen: bij de vorige peiling had een kwart van de ondervraagden geen partij gekozen, nu is dat dertig procent. ,,Dat is logisch: er is meer aandacht voor de verkiezingen, dat zet mensen ook aan het denken, maakt ze aan het twijfelen'', zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O.
-Wat willen de lijsttrekkers met Den Haag? Check het in onze verkiezingsserie AD Stemtram.
-Wat moet je weten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van Den Haag? Lees dit artikel en je bent binnen een paar minuten weer bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bloemen op plek van fataal ongeluk waarbij 19-jarige scooterrijdster om het leven kwam
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk donderdagmorgen op de Thorbeckelaan in Den Haag. Een 19-jarig scooterrijdster kwam om het leven na een botsing met een auto. Op de plek van het ongeluk groeit een bloemenzee. -
Anouk zou ‘zo veertig aangiftes’ kunnen doen: ‘Ik heb zelf in de schoenen van die vrouwen gestaan’
Als Anouk zou willen, zou de zangeres ‘zo dertig, veertig’ aangiftes kunnen doen. Dat zegt ze in een interview met Vogue. Anouk heeft het dan over de periode toen ze 14, 15 jaar was. ,,Toen ik eenmaal doorgebroken was kon niemand me meer iets maken, ik was toughened up.” -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Vernield waterpretpark kan openblijven dankzij giften: ‘Experts kijken wat er nog te plakken valt’
Het vernielde Storm Aquapark bij Vlietland in Leidschendam krijgt 25.000 euro subsidie van de provincie Zuid-Holland. Met het geld én dat van particuliere gulle gevers krijgt eigenaar Pieter Alders de mogelijkheid om zijn waterpretpark de komende maanden toch open te houden. ‘Het was een emotioneel moment.’ -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMDure Tijd
Geen geld, maar ‘eentjes’: bij deze ruilkring betalen ze met een eigen eenheid
Bij de ruilkring van de vereniging Lets gebruiken ze voor hun ruilhandel geen geld, maar een eigen eenheid: ‘eentjes’. De leden kunnen elkaar onderling een dienst verlenen en daarvoor betalen met een eentje, die ze met een andere dienst hebben verdiend. Daar komt dus geen euro of andere vorm van geld aan te pas. -
PREMIUM
Agenten moeten 13 uur leuren met verwarde man om bed te vinden: ‘Al die tijd minder politie op straat’
Agenten uit Delft moesten onlangs 13 uur leuren met een verwarde man, omdat zij maar geen opvangplek voor hem konden vinden. Door het groeiend aantal verwarde personen en tegelijkertijd minder beschikbare bedden, is de politie steeds meer tijd kwijt aan deze mensen. ‘Al die tijd is er dan een politieauto op straat minder'.
In samenwerking met indebuurt Den Haag