Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Haagse politie krijgt nieuw CEO-fraudeteam om cybercriminelen aan te pakken

Politie Den Haag krijgt vanaf september een nieuw cybercrimeteam dat zich gaat bezighouden met CEO-fraude. Bij deze vorm van fraude sturen criminelen mails uit naam van een directeur of bestuurder (CEO) naar financieel of administratief medewerkers van een bedrijf, om met spoed grote geldbedragen over te maken. 

CEO-fraude wordt steeds vaker toegepast door criminelen en is wereldwijd een probleem. Zo lieten twee CEO’s van Pathé Nederland zich vorig jaar maar liefst negentien miljoen euro aftroggelen nadat ze, zo dachten ze, een mail hadden ontvangen van het Franse hoofdkantoor om miljoenen over te maken voor de ‘overname van een bedrijf’. 

De FBI becijferde dat deze vorm van fraude criminelen wereldwijd veruit het meeste geld oplevert, maar liefst 1,2 miljard. In vakantieperiodes kent deze vorm van fraude een piek. ,,Een mogelijke reden hiervoor is dat bedrijven vooral tijdens de zomervakantie op minimale sterkte werken en vaste mensen worden vervangen door tijdelijke werknemers’’, zegt cyberspecialist Frank Schilderman van politie-eenheid Den Haag. ,,Daarnaast is tijdens de vakantieperiode ook de CEO vaak weg. Dit maakt het voor criminelen makkelijker om succesvol toe te slaan.”

Agenten van het nieuwe in CEO-fraude gespecialiseerde cybercrimeteam gaan werken vanuit Den Haag, maar delen hun kennis ook met andere politieagenten in Nederland. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag