Volledig scherm
© anp

Haagse politiek eist nieuwe aanpak van topinkomens

De Haagse politiek wil dat het stadsbestuur topinkomens opnieuw gaat aanpakken. Vanaf januari mogen  de bestuurders van organisaties die in den Haag werk willen verrichten niet meer verdienen dan een minister, vindt een meerderheid van de gemeenteraad.

Volledig scherm
Wethouder Tom de Bruijn. © Robert van Stuyvenberg

Onlangs werd Den Haag door de hoogste rechter op de vingers getikt, omdat de gemeente Haagse  subsidieontvangers kortte op hun bijdrage als de topmannen of -vrouwen van deze organisaties te veel verdienden. Sinds het vonnis is het beleid dat werd ingevoerd door huidig VVD-minister Sander Dekker van de baan.

Gekort
De raad nam gisteravond niet alleen het voorstel aan om topinkomens bij aanbestedingen alsnog aan te pakken, zoals ook de gemeente Rotterdam doet. Ook wijzigde de politiek het subsidiebeleid door te stellen dat een bijdrage aan een organisatie gekort kan worden als te hoge topinkomens het doel van de subsidie in de weg zitten. Zo zou Den Haag de negatieve uitspraak van de rechter kunnen omzeilen.

Voor wethouder Tom de Bruijn (D66, financiën) waren de druiven zuur. Hij had de gemeenteraad eerder op de avond nog zo afgeraden om deze stappen te nemen. ,,Als we dit echt  gaan doen, staan we straks opnieuw voor de Raad van State en dan gaan we opnieuw onderuit, zo vrees ik,'' zei hij toen.     

Helaas
De Haagse wethouder verhaalde hoe hij onlangs zo'n anderhalf uur met PvdA-minister Plassterk aan tafel had gezeten om te spreken over de kwestie van de topinkomens. Die zei hem dat de huidige wet geen enkel gemeentelijk beleid op topinkomens toeliet .

Ook zag de minister geen kans om de wet zo te veranderen dat gemeenten alsnog zouden kunnen ingrijpen bij organisaties in zorg,   onderwijs en bij corporaties die hun topbestuurders meer dan 180.000 euro salaris gunnen. ,,Het zit er gewoon niet in. Helaas.''

Graaiers
Maar de politiek luisterde niet. Elk signaal naar de graaiers in de zorg en het onderwijs is goed,'' zei SP-raadslid Bart van Kent na afloop van het debat. ,,Dan staan we maar weer voor de rechter. Prima hoor.''

De normaal zo kalme wethouder financiën reageerde in de wandelgangen woedend. PvdA-raadslid Lobke Zandstra was de klos. ,,Je vraagt me de wet te overtreden,'' bulderde De Bruijn. Dat kan écht niet. Ik ben potdorie wethouder!''  

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag