Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Tijdens de anti-Israël demonstratie in de Schilderswijk (2013) zwaaiden demonstranten met zwarte jihadvlaggen © ANP

Haagse politiek geschokt door extreme lessen op salafistische koranscholen

De Haagse politiek is geschokt door berichtgeving over extremistische lessen die moslimkinderen op salafistische koran- en weekendscholen meekrijgen. Ze willen dat de gemeente Den Haag actie onderneemt.

Uit grondig onderzoek van Nieuwsuur en NRC blijkt dat de kinderen op  die scholen te horen krijgen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging  de doodstraf verdienen. Ook leren ze zich af te keren van de Nederlandse samenleving, blijkt uit een analyse van de lesstof van tien van de vijftig  salafistische ‘scholen’.    

Haat

Partijen als VVD, Groep de Mos en Partij voor de Dieren willen dat er opgetreden wordt ‘tegen de verspreiding van haat’.  De liberalen noemen de uitkomsten ‘van het onderzoek zeer zorgelijk’ en vragen de gemeente om toezicht te houden op weekeindscholen, zolang de wet dat niet regelt. Volgens NRC telt Den Haag zeker vijf salafistische koranscholen. 

De PVV eist dat het college de haatpredikers in kaart gaat brengen en bij het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat pleiten voor stadsbrede gebiedsverboden ‘om redenen van nationale veiligheid’. ,,De maat is nu echt vol”, zegt raadslid Karen Gerbrands. ,,De ministers moeten ingrijpen”, zegt ook fractieleider Arjen Dubbelaar van Groep de Mos.  ,,Helemaal niemand wordt beter van dit soort radicale koranscholen die onvrijheid en haat prediken.”  

Ingrijpen

Nida pleit er vooral voor dat de islamitische gemeenschap zelf de handschoen oppakt en zich gaat beraden op het informele onderwijs in moslimkringen. ,,De genoemde uitspraken kunnen echt niet. Ze zijn zeer kwalijk en zeer onwenselijk‘’,  zegt fractielid Cemil Yilmaz . ,,Als de islamitische gemeenschap zelf achter de feiten aan blijft lopen, dan gaat de buitenwereld op een moment ingrijpen en dat vind ik - eerlijk gezegd - nog onwenselijker.”   Volgens Yilmaz gebruiken sommige partijen de berichtgeving vooral als stok om de islamitische gemeenschap te slaan.  

Robert Barker van de Partij voor de Dieren noemt de onderzopeksresultaten van NRC en Nieuwsuur ‘schokkend’.  ,,Dit is geen onderwijs, maar het oproepen tot haat. Daar moet tegen opgetreden worden.”  

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag