Volledig scherm
Een bewoner in de gang van een verzorgingshuis. © ANP

Haagse politiek schaft eigen bijdragen in de zorg af

De Haagse politiek heeft even na middernacht twee van de eigen bijdragen in de zorg afgeschaft. Hagenaars die ondersteuning of dagbegeleiding nodig hebben, hoeven daarvoor niet meer zelf mee te betalen. De eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp blijft voorlopig wel bestaan.

De afschaffing is tegen het zere been van zorgwethouder Karsten Klein. De CDA'er noemde het voorstel van acht fracties ‘ad hoc’ en ‘onverstandig’.  De wethouder vond het onder meer ongepast dat de eigen bijdragen vooralsnog alleen voor 2017 en 2018 zijn opgeheven . Na de raadsverkiezingen van maart 2018 moet het nieuwe stadsbestuur zich buigen over de vraag of ze  het nieuwe beleid voortzetten of niet.

Beknibbelen

Initiatiefnemer Martijn Balster van de PvdA is dolblij met de ‘overwinning’. ,,We hebben eerst kunnen regelen dat de toegang tot zorg in Den Haag vereenvoudigd wordt. En nu hebben we  als gemeenteraad ook het financiële probleem aangepakt.

Volgens fractieleider Balster blijkt uit onderzoeken dat veel mensen zorg mijden, omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen. ,,Anderen kunnen weer niet op vakantie of moeten elders op hun uitgaven beknibbelen, vanwege hun kosten voor de zorg.

Kritiek

Van tegenstanders in de raad kreeg de PvdA’er zware kritiek. Niet in de laatste plaats omdat zijn partij landelijk de eigen bijdragen de afgelopen jaren juist fors heeft verhoogd. Anderen zagen het voorstel als een greep uit de gemeentekas, om zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 politiek te kunnen scoren.

Uiteindelijk stemde een nipte meerderheid van de gemeenteraad vóór de afschaffing. ,,Mij staat niets anders te doen dan dit voorstel uit te voeren’’, verzuchtte zorgwethouder Klein.   

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag