Volledig scherm
Intocht van Sinterklaas in de haven in 2017. © Frank Jansen

Haagse politiek schrapt Zwarte Piet-beraad om ontbreken voorstanders: ‘Zo krijg je geen normale discussie’

De Haagse politiek praat vandaag toch niet over Zwarte Piet. De werkbespreking over de lokale intocht van Sinterklaas  is op het laatste moment geschrapt omdat de sprekerslijst te eenzijdig was.  

Gisteren klaagden rechtse partijen in de gemeenteraad al dat er alleen tegenstanders van Zwarte Piet waren uitgenodigd voor het beraad. En volgens de VVD vooral ook radicale opponenten. ,,Zo krijg je nooit een normale discussie over de intocht”, zei fractieleider Frans de Graaf. Groep de Mos en de PVV besloten weg te blijven van de werkbespreking.

Uiteindelijk is de politieke werkbespreking van vanmorgen geschrapt. ,,We vonden het al heel jammer dat het ons niet was gelukt om voorstanders van Zwarte Piet op de sprekerslijst te krijgen. Toen ook Amnesty International  zich gisteren terugtrok, hielden we  alleen nog vier tegenstanders van Zwarte Piet als sprekers over’’, aldus raadslid Serpil Ates van GroenLinks Den Haag. ,,Na overleg is toen besloten om de werkbespreking alsnog af te gelasten.”

Activisten

De overgebleven sprekers waren de anti-Zwarte Piet-activisten Jerry Afriyie, Mitchell Esajas en Elvin Rigters van onder meer Kick Out Zwarte Piet en Miguel Heilbron die vanaf het begin betrokken was bij de campagne ‘Zwarte Piet is racisme’.  

Initiatiefnemers GroenLinks, Nida en de Haagse Stadspartij willen snel een nieuw Zwarte Piet-beraad. De reden is dat er bij de afgelopen intocht van Sinterklaas in Den Haag meer Zwarte Pieten meeliepen dan roetveegpieten.  ,,Het is goed als we deze kwestie als lokale politici vér voor Sinterklaas nog eens vanuit alle hoeken met elkaar bespreken”,  vindt Ates.   

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag