Volledig scherm
Burgemeester Remkes heet de sint van harte welkom in Scheveningen. © Frank jansen

Haagse sintintocht grotendeels feestelijk verlopen: politie verricht in totaal vijf aanhoudingen

VIDEO‘Vol verwachting klopt ons hart’. Sinterklaas is vanmorgen aangekomen in Scheveningen. Met Pakjesboot 070 meerde hij aan in de haven. Wij hebben de goedheiligman gevolgd tijdens zijn toer door de stad. Ook waren we aanwezig bij de protestactie van Kick Out Zwarte Piet  op het Koekamp. Deze is over het algemeen rustig verlopen. 

De sint had een volle agenda vandaag. De rijtoer van de sint is voorspoedig verlopen, maar zoals elk jaar duurde het soms iets langer voordat de sint op locatie aankwam omdat hij alle kinderen graag wilde begroeten. Toch kwam hij redelijk volgens schema op het Plein aan.

Bij aankomst in Scheveningen werd hij welkom geheten door talloze kinderen, ouders en waarnemend burgemeester Johan Remkes. Vervolgens ging de sint van de haven van Scheveningen de hele binnenstad door en eindigde zijn toer op het Plein in Den Haag. Pieten hebben kilo's kruidnoten en ander snoepgoed uitgedeeld en de sint gaf hier en daar een high five. 

Bekijk hier de beelden van de intocht. Motorpieten hebben snoepgoed en knuffels uitgedeeld en de goedheiligman zelf gaf ook een interview. 

Demonstratie van Kick Out Zwarte Piet

Volledig scherm
Protest van Kick Out Zwarte Piet op de Koekamp in Den Haag © ANP

We waren vandaag ook bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de Koekamp in Den Haag aanwezig. Deze is voornamelijk rustig verlopen. Af en toe leek de spanning tussen tegen- en voorstanders van Zwarte Piet even op te lopen, maar kort voor 15 uur was de manifestatie voorbij en liepen de vele honderden KOZP’ers en hun sympathisanten onder politiebegeleiding naar het station Den Haag CS.

In de stationshal ging de manifestatie nog even door. De activisten riepen leuzen, in afwachting van de trein naar huis, maar inmiddels zijn de actievoerders vertrokken uit Den Haag. 

Bekijk hier de beelden van het protest van Kick Out Zwarte Piet bij het Koekamp. Tekst gaat door onder de video.

Aanhoudingen

,,De Sinterklaasintochten zijn rustig en feestelijk verlopen”, laat de politie aan het begin van de avond weten. Toch zijn er in totaal vijf personen aangehouden. Een persoon werd aangehouden omdat hij zijn identiteitsbewijs niet bij zich had. ,,Hij is na verhoor heengezonden.” Een ander, die bij het station in Den Haag binnenkomende demonstranten fotografeerde, werd gecontroleerd. ,,Het bleek dat hij gesignaleerd stond. Hij kan zijn straf uit gaan zitten.” Ook bij de derde persoon bleek bij controle dat hij nog een gevangenisstraf moest uitzitten.

Aan het eind van de middag kwamen een aantal aanhangers van KOZP het Plein oplopen. Zij werden aangesproken door de agenten en gevraagd om weg te gaan. ,,Twee van hen weigerden dit en zijn aangehouden. Een van hen verzette zich tegen zijn aanhouding.”

Reactie van waarnemend burgemeester Remkes na sintintocht

‘Om half 12 vandaag kwam Sinterklaas met zijn Pieten aan in Den Haag’, schrijft Remkes. ‘Zowel in de haven, als op de kades en langs de route van de rijtoer hebben veel kinderen en hun ouders de Sint welkom geheten. Ik mocht hem dit jaar voor het eerst ontvangen in Den Haag.’

‘Terwijl de stoet door de stad trok, vond op een andere plek in de stad een manifestatie van Kick Out Zwarte Piet plaats. Als internationale stad van vrede en recht en thuisstad van de regering, faciliteren wij demonstraties en manifestaties zoveel mogelijk. Daarbij is het de rol van de burgemeester om samen met de politie enerzijds te zorgen dat demonstranten de ruimte krijgen hun boodschap voor het voetlicht te brengen en anderzijds te zorgen voor de veiligheid van de overige bewoners en bezoekers van de stad.’

‘Ik bedank iedereen die vandaag heeft bijgedragen aan een onverstoorde, vrolijke en veilige intocht. Sinterklaas is een feest voor kinderen, dat is het vandaag in Den Haag geweest. Ik roep eenieder op te zorgen dat dat tot en met Pakjesavond zo blijft.’

Bekijk hieronder het liveblog dat wij gedurende de dag hebben bijgehouden met alle updates over de intocht en en protest.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag