Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP XTRA

Haagse stalker en fraudeur krijgt tweede kans van OM: ‘Ze had me helemaal gek gemaakt’

Hagenaar Hilal B. (27) zou met een gestolen pas een bankrekening met elfduizend euro geplunderd hebben. Daarnaast stalkte hij een jonge vrouw met doodsbedreigingen, aldus het Openbaar Ministerie. Toch zou de man nog een kans moeten krijgen.

Terwijl hij al een strafblad bezit van negen pagina’s gevuld met allerlei strafbare feiten. Vorig jaar juli nam hij geld op met een pas die was gestolen bij een woninginbraak aan het IJseendplein in Den Haag. De inbrekers haalden er een kluis leeg, waarin twee bankpassen lagen.

Hilal B. vertelde de rechtbank donderdag dat hij een van de passen had gekregen van een vage kennis, waarvan hij alleen de voornaam Chico kende. Die vroeg hem geld op te nemen, zei Hilal. ,,We gingen dan chillen, en dronken alcohol.” B. werd opgepakt nadat de bewoner van het huis waarin de kluis was gekraakt hem had aangewezen als een van de daders. ,,Ze vormden een criminele bende”, zei het slachtoffer van de inbraak vandaag bij de rechtbank. Volgens de officier van justitie is er echter onvoldoende bewijs dat de verdachte betrokken was bij de inbraak, maar hij houdt B. wel verantwoordelijk voor het plunderen van de bankrekening. ,,Mijnheer vergokte het geld in casino’s.”

Doodmaken

B. zou ook doodsbedreigingen hebben gestuurd naar een meisje die hij in de stad had ontmoet, maar die niets van zijn avances moest hebben. ,,Niet naar buiten gaan, je gaat dood”, zou hij boos geappt hebben. En: ,,Ik ga je doodmaken.” B. zocht haar thuis op, waar haar vader hem wegjoeg, en bij de manege. ,,Ze had me helemaal gek gemaakt”, zei B. tegen de rechter, maar hij ontkende de doodsbedreigingen verzonden te hebben.

Volgens de officier van justitie zou de verdachte eigenlijk een lange tijd moeten gaan zitten. Maar de reclassering wil hem nog één keer helpen zijn leven op orde te krijgen. De aanklager eiste daarom een korte celstraf van 5 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Daarnaast zou hij een werkstraf van zestig uur moeten krijgen.

Uitspraak over twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (9%)
597 stemmen