Volledig scherm
PREMIUM
Wilmar Taal met zijn boek bij de Vrijmetselaarsloge in de Vondelstraat in Amsterdam. © Marlies Wessels

Haagse tovertekenaar maakt furore

Een Haagse ambtenaar werkte jarenlang aan duizenden tekeningen vol magische symbolen die hij angstvallig geheim hield. Nu hangt zijn werk in een Brits heksenmuseum.

Volledig scherm
Meneer en mevrouw Eldermans op stap. Als hij tekende, ging zij haar eigen gang. © Privéfoto

Wie de drempel van het Museum van Hekserij en Magie in het Engelse plaatsje Boscastle overgaat, komt terecht in een schemerwereld van occultisme en bijgeloof. Een speciale ruimte van het museum hangt vol met opvallende tekeningen vol magische symbolen,. Het is het werk van Hagenaar Jan Eldermans. Overdag was hij werkzaam bij de reclassering, 's nachts trok hij zich terug in zijn toverwereld.

Veertig jaar lang krabbelde Eldermans nacht na nacht vellen vol met symbolen en toverspreuken. Als hij niet tekende, was hij te vinden in de Koninklijke Bibliotheek, waar hij ijverig allerlei magische boeken doornam. Na zijn dood pakten de vraagtekens zich rond hem samen. Doordat zijn tekeningen nu in het Engelse museum terecht zijn gekomen, wordt Eldermans gezien als een duistere Harry Potter die de sleutels tot allerlei occulte geheimen in zijn werken heeft verstopt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag