Volledig scherm
Walter Dresscher. © Remco Zwinkels

Haagse 'Vrijstraat' in Britse serie over oplossingen voor wereldproblemen

Een auto delen en met de parkeerplekken die daardoor leeg blijven wat leuks doen. Een bak vol planten of minispeeltuin. Het concept 'Vrijstraat', bedacht door Hagenaar Walter Dresscher, wordt door de Britse krant The Guardian gezien als een mogelijke oplossing voor hardnekkige wereldproblemen. 

Groen verdwijnt en wordt vervangen door gebouwen. Straten staan vol met auto's die nauwelijks gebruikt worden. In Den Haag is één op de vijf auto's ongeveer een keer per week op de weg te vinden. De acht miljoen auto's in Nederland staan gemiddeld 23 uur per dag stil. 

En dus, bedacht Walter Dresscher, kunnen een paar van die auto's best weg. Zijn idee mondde uit in het concept 'Vrijstraat', waarin het belangrijkste gedeelte het delen van auto's is. De parkeerplekken die daardoor overblijven, kunnen worden omgetoverd tot wat moois: bloembakken, een terrasbak of een plek waar een schommel kan staan. 

Oplossing

Volledig scherm
Walter dresscher adviseert/helpt mensen zoals Eline keus (in de auto) om auto's te gaan delen om ruimte in de straat te maken © Remco Zwinkels

The Guardian ziet het idee als een mogelijke oplossing voor de toename van auto's in de wereld. Een artikel over de Haagse vrijstraten verscheen gisteren op de website. 'Het lijkt rechttoe-rechtaan', aldus de Britse krant. 'Maar als er nog bewijs nodig was voor de vernietigende liefdesrelatie van het Westen met de auto, is dat wel de woedende reactie op het idee in een van de grootste steden van Nederland.'

Eind maart presenteerde Dresscher zijn concept namelijk op
 een bijeenkomst voor bewoners van een aantal straten uit de wijk Segbroek. Hij stuitte op een hoop weerstand, vertelt hij aan The Guardian. ,,Iedereen had er een andere mening over.'' Tot nu toe hebben zes mensen zich voor de pilot opgegeven. Hun auto's verdwijnen in juni uit hun straat. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag