Volledig scherm
Wim Pijl werd in 2011 ontslagen, omdat hij geen huwelijken tussen homoseksuelen wilden sluiten. © anp

Haagse weigerambtenaar mocht ontslagen worden

De gemeente Den Haag mocht een weigerambtenaar ontslaan. De ambtenaar weigerde homo's te trouwen en werd door de gemeente ontslagen. Nu heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van ambtenarenrecht, laten weten dat deze beslissing mocht.

De gemeente kwam in 2007 met nieuw beleid om de acceptatie van homo's te vergroten, Pijl werkte daar toen al. In een artikel profileerde de Pijl zich actief als weigerambtenaar, waardoor Den Haag hem ontsloeg, ook al gold het beleid alleen voor nieuwe ambtenaren.

Volgens de gemeente mag een ambtenaar zich niet als zodanig profileren. De Centrale Raad van Beroep zegt dat een gemeente op ieder moment een standpunt in mag nemen over een voordoend feit. 

Ontslag
Pijl zat vele jaren voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna trouwambtenaar. De gemeente ontsloeg hem in 2011 omdat hij weigerde homohuwelijken te sluiten. 

Tegen deze uitspraak kan Pijl niet in hoger beroep, aangezien de Centrale Raad van Beroep in deze zaak de hoogste rechter is.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag