Volledig scherm
PREMIUM
Mirella van der Heide (midden) praat met bewoners van de Vruchtenbuurt over de noodzaak om woningen te verduurzamen. © Prive

Haagse wijk gaat van het gas af: ‘Ik lig hier echt wakker van’

De Vruchtenbuurt is een van de tien Haagse wijken waar woningen de komende jaren van het gas gaan. Maar hoe krijg je alle bewoners zover dat ze meedoen? ,,Ik lig er soms echt wakker van.''

Trots fietst Mirella van der Heide door haar wijk, een buurt met voornamelijk woningen uit de jaren 30. Bij de Vlierboomstraat, de winkelstraat, stapt ze af. ,,Daar loopt de waterleiding van Dunea'', zegt ze, wijzend naar de Laan van Meerdervoort.

Die waterleiding zou wel eens dé nieuwe warmtebron voor de wijk kunnen worden, vertelt de mede-initatiefneemster van het project Warm in de Wijk. Water dat door deze leidingen langs de Vruchtenbuurt stroomt, zou je volgens haar kunnen opwarmen om er zo'n 1500 woningen te verwarmen.

Aan de andere kant van de wijk, bij de Oude Haagweg, ligt een smal kanaal. Dat oppervlaktewater is volgens haar ook een potentiële warmtebron waarmee je honderden woningen kunt verwarmen. Verder is er nog een potentiële energiebron in de buurt: de geothermiecentrale aan de Leyweg. Bewoners kijken of de retourwarmte hiervan ook als alternatief voor gas kan dienen. ,,We moeten kijken voor welke van deze drie energiebronnen we gaan in de eerste fase van de energietransitie, want we kunnen er voor die fase maar één kiezen'', legt ze uit.

Volledig scherm
De Vruchtenbuurt van bovenaf. © foto Peter Elenbaas

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag