Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Hackers bedenken snufjes voor eenzame oudere

Vijftien hackers uit Nederland en India denken deze week na over oplossingen voor Haagse ouderen, onder meer om ze uit hun isolement te halen. En dat met behulp van de technologie.

Dit gebeurt op verzoek van de gemeente Den Haag. Drie teams met in totaal vijftien man werken aan vernieuwende oplossingen waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.

Eén ervan is het doorbreken van het sociaal isolement, een 'uitdaging', die is ingediend door wijkverpleegkundige Yingzi Zhan (30) uit stadsdeel Zuid-West. ,,Isolement en eenzaamheid zijn een groot probleem in dit deel van Den Haag'', vertelt Zhan. ,,Voor sommige mensen ben ik het enige contact dat ze hebben. Ze blijven tussen de vier muren van hun woning zitten, gaan soms maar één keer per week de deur uit, voor de boodschappen. Ze verzorgen zichzelf niet meer, laten de woning vervuilen.''

Kennis
De andere probleemstukken zijn: zorgen dat de kennis van ouderen gebruikt blijft worden, zodat ze zich nog steeds nuttig voelen, en iets bedenken om ouderen beter te informeren over de activiteiten en diensten die voor hen beschikbaar zijn. Ook deze uitdagingen zijn bedacht door mensen die bij het verlenen van zorg in de wijken zelf tegen problemen aanliepen.

De hackers presenteren morgen hun ideeën. Een jury kiest de winnaar van de hackathon 'Zorg voor ouderen'. Dat gebeurt tijdens de derde editie van de jaarlijkse 'zorginnovatiebijeenkomst'. Bij die gelegenheid laat de Haagse zorgwethouder Karsten Klein zien welke zorgvernieuwingen het afgelopen jaar in Den Haag zijn gerealiseerd of nog in ontwikkeling zijn.

Met die bijeenkomst wil de gemeente laten zien 'dat Den Haag voorop loopt in innovaties in de zorg'. De hackers hebben in totaal vijf dagen om een oplossing te bedenken. Ze begonnen zondag.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag