Volledig scherm
© Google Streetview

HagaZiekenhuis vreest forse strop

Het HagaZiekenhuis vreest een grote financiële strop als het de locatie Sportlaan niet mag ombouwen tot wooncomplex. ,,Dit gaat ten koste van de omvang en kwaliteit van onze gezondheidszorg.''

Het staat al een tijdje op de agenda: Vanaf 2017 wil het HagaZiekenhuis een groot deel van de locatie Sportlaan opdoeken. Het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis is niet meer nodig en wordt dan grotendeels omgebouwd tot wooncomplex.

Als de gemeente daar tenminste geen stokje voor steekt. Want in het nieuwe bestemmingsplan voor de wijk staat nadrukkelijk dat het oude Rode Kruis Ziekenhuis de komende tien jaar voor de gezondheidszorg behouden moet blijven.

En dat is tegen het zere been van van bestuursvoorzitter Chiel Huffmeijer van het HagaZiekenhuis. 'Op de locatie Sportlaan mag volgens de nieuwe plannen uitsluitend een ziekenhuis met een voorziening voor medisch helikoptervervoer geëxploiteerd worden', zo verzucht hij in een bezwaarbrief aan de gemeente Den Haag.

Dat betekent dus geen lucratieve woningbouw vanaf 2017, maar leegstaande panden, vreest de topman. Met alle gevolgen van dien, zo waarschuwt hij. 'Dan genereren we op de Sportlaan geen inkomsten meer, maar worden we wel geconfronteerd met extra beheerskosten. Als dit bestemmingsplan het HagaZiekenhuis tot leegstand dwingt, heeft dat nadelige gevolgen voor de omvang en voor de kwaliteit van de gezondheidszorg die HagaZiekenhuis kan bieden.'

Haaks
De gemeenteraad zou bewust voor een 'conserverend bestemmingsplan' hebben gekozen, omdat de herontwikkeling van het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis zich nog in de verkennende fase bevindt. Het HagaZiekenhuis erkent dat ook, maar benadrukt dat het al wel duidelijk is dat het grote gebouw straks vooral een woonfunctie moet krijgen.

Ook staat die motivering haaks op wat de gemeente zelf met het ziekenhuis en een projectontwikkelaar bespreekt, zo meent Chiel Huffmeijer. 'Betrokkenen gaan ervan uit dat op korte termijn (binnen enkele jaren) de herontwikkeling van locatie Sportlaan kan beginnen'.

De voorzitter roept de gemeenteraad op het besluit terug te draaien.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag