Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Hagenaars krijgen meer geld voor hun oude diesel en bromfiets

De sloopregeling voor oude dieselauto’s en brom- en snorfietsen in Den Haag wordt verlengd. Dat heeft wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) vandaag bekendgemaakt. Inwoners die hun dieselauto inruilen krijgen een tegoed van 1000 euro. Het slopen van een brom- of snorfiets levert 400 euro op. Minima krijgen zelfs 750 euro. 

Dat laatste hogere bedrag is nieuw. In Den Haag rijden momenteel zo’n 24.000 dieselauto’s en 37.000 brom- en snorfietsen. Mensen die gebruik maken van de regeling kunnen het geld gebruiken voor een (elektrische) fiets, een elektrische brom- of snorfiets of een kaart voor reizen met het openbaar vervoer. Het tegoed op de ov-kaart kan ook worden gebruikt voor het huren van een deelauto en van ov-fietsen.

De regeling sluit aan op de nieuwe milieuzone die per 1 december dit jaar wordt ingevoerd. Tweetakt brom- en snorfietsen van voor 1 januari 2011 mogen dan niet meer in de stad rijden.

Gezondheid

,,Schone lucht en gezondheid zijn belangrijk voor iedereen. Daarom maken we het makkelijker om voor schonere alternatieven van vervoer te kiezen”, zegt Van Tongeren. 

Den Haag heeft in totaal drie ton beschikbaar om dieselauto’s, brom- en snorfietsen om te ruilen. De regeling loopt tot en met 31 december 2020. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag