Volledig scherm
PREMIUM
Frans Leidelmeijer, de kunstverzamelaar en voormalig expert bij Tussen Kunst en Kitsch. (Den Haag 20-01-2020) Foto: Frank Jansen © Frank Jansen

Hagenaars met Indische kunst kunnen zaterdag duizenden euro's rijker zijn: Frans Leidelmeijer vertelt hoeveel

InterviewKunstexpert Frans Leidelmeijer knipte op de middelbare school in Den Haag al plaatjes uit van Indische en Indonesische kunst. Zijn voorspelling dat die kunst ooit veel geld zou opleveren, wordt nu waarheid.

Frans Leidelmeijer (77) dankt zijn beroemdheid aan het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Hij zegt het met de nodige zelfspot in Indisch Museum Sophiahof aan de statige Sophialaan in Den Haag. Behalve de bekendheid die het programma hem gaf als verzamelaar, handelaar en expert van art nouveau en art deco was meewerken aan het populaire taxatieformat ook een goede vorm van rouwverwerking. Zijn levenspartner Daan van Cingel had hem voor zijn overlijden zelf nog aangespoord aan het programma mee te werken als expert.

,,Ik weet nog dat Daan zei dat als de Avro me voor Tussen Kunst en Kitsch zou vragen, ik dat móest doen. Dat heeft hij heel goed gezien. Daan overleed in 1989. Het jaar erna werd ik gevraagd voor het televisieprogramma.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag