Volledig scherm
Wapens die zijn ingeleverd tijdens de wapeninleveractie 'Wapens de wijk uit' van de Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie. Inwoners van het Rijnmond-gebied konden tijdens deze actie anoniem hun slag- of stootwapens inleveren. © ANP

Hagenaars mogen illegale wapens zonder straf bij politie inleveren

Hagenaars mogen zonder dat zij bestraft worden voor wapenbezit hun wapens inleveren bij de politie. De gemeente gaat in navolging van Rotterdam een proef doen in de stad.

Het is nog niet bekend wanneer de proef start. De gemeente wil namelijk de tijd nemen voor de voorbereidingen om de actie zorgvuldig te laten verlopen. ‘Het gaat om zorgvuldige voorbereiding, rekening houdend met andere interventies, landelijke afstemming en capaciteit van de basisteams en het raakt aan de beheeraspecten rond de nationale politie’, stelt de burgemeester in antwoord op vragen van lokale partij Groep de Mos. 

Het voorstel van Groep de Mos was geïnspireerd door de proef in Rotterdam. In de Maasstad konden de inwoners twee weken hun wapens inleveren zonder bang te zijn voor strafrechtelijke vervolging. De actie leverde 260 wapens, waaronder 60 vuurwapens, op. Op zes verschillende plekken konden Rotterdammers hun wapens inleveren. Voor het inleveren van vuurwapens moest een afspraak worden gemaakt en kwam de politie het wapen zelf ophalen.

Groep de Mos-raadslid Nino Davituliani is blij dat de gemeente positief reageert op haar voorstel. ,,Deze aanpak zich al bewezen in Rotterdam. Geweldig dat aan Hagenaars nu ook deze kans wordt geboden. Zij kunnen nu van hun wapens afkomen en weer met een schone lei beginnen. We hopen dat de actie snel in Den Haag zal worden gehouden.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag