Volledig scherm
© Marco de Swart

Hagenaren op matje voor mensensmokkel met nep-ID's

Twee mannen uit Den Haag zijn aangehouden op verdenking van het vervalsen van Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten. Het vermoeden bestaat dat mensensmokkelaars die vervalste documenten gebruikten om vluchtelingen illegaal Europa binnen te krijgen.

Quote

We treffen vaker valse Nederland­se documenten aan, maar het is niet eerder voorgeko­men dat we ook de vervalser hebben gevonden

Koninklijke Marechaussee

De oudste verdachte, 50 jaar oud, wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. De tweede, 45 jaar oud, komt vrij maar blijft wel verdachte. Dinsdag vonden in twee woningen in Den Haag huiszoekingen plaats. Daarbij werden onder meer een printer, computers, blanco kaarten en bijna een halve ton aan contant geld in beslag genomen. De marechaussee doorzocht ook een theehuis in Den Haag. Dat werd vermoedelijk gebruikt als ontmoetingsplaats.

De zaak kwam aan het rollen nadat documentenexperts van de marechaussee tussen 2010 en 2013 Nederlandse documenten aantrof die veelal op dezelfde manier vervalst waren. Sporen op de kaarten leidden tot de 50-jarige verdachte. Die zou de kaarten vervalst hebben door blanco kaarten aan beide zijden te beplakken met stickers, een vervalsing die volgens de marechaussee redelijk makkelijk  te ontdekken is.

Verspreid over Europa zijn sinds 2010 tientallen identiteitspapieren aangetroffen die herleid kunnen worden naar de verdachten. Een grote vangst vond plaats bij een vrouw die onderweg was naar Griekenland. Zij had een groot aantal ID-kaarten op zak, bestemd voor vluchtelingen. Ook in Spanje, Groot-Brittannië en België zijn vervalste kaarten in beslag genomen.

Gevoelige kwestie
Identiteitsfraude is een gevoelig thema, tegen de achtergrond van de gewapende strijd in Syrië en Irak en de aanslagen in Parijs en Brussel. De angst bestaat dat strijders van IS met valse papieren Europa proberen te bereiken. 

De valse documenten zijn niet alleen gebruikt voor mensensmokkel. In België verduisterde een crimineel met een van de kaarten 1,3 miljoen euro. Ook bestaat de kans dat de kaarten gebruikt zijn om een huis te huren voor hennepteelt, en voor het verbloemen van illegale arbeid. 

Volgens de recherche van de Koninklijke Marechaussee is het uniek dat dit soort identiteitsfraude tot aan de bron wordt blootgelegd. ,,We treffen vaker valse Nederlandse documenten aan, maar het is niet eerder voorgekomen dat we ook de vervalser hebben gevonden.''

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag