Handboek Spuiforum: hoe zit het ook alweer met dat cultuurpaleis?
Opnieuw moet HSP-wethouder Joris Wijsmuller vanavond zijn plan voor het cultuurpaleis verdedigen. De politiek wil uitleg over het exploitatiegat van 2 miljoen. Maar hoe zit het ook alweer met het megaproject Spuiforum?
Neem een paar minuten de tijd en je bent helemaal bij.
Na uitstel vanwege gebrekkige informatie bespreekt de Haagse raadscommissie het Spuiforum vanavond alsnog. Alle stukken zijn nu bestudeerd, dus Wijsmuller moet voor de zoveelste keer de arena in. Hijzelf heeft alle vertrouwen, maar dat wordt buiten zijn eigen HSP amper gedeeld.
Het is het zoveelste debat over het cultuurpaleis, dus daarom vooraf een beknopt 'handboek Spuiforum'.
1. Nieuw cultuurcomplex
Op het Spui komt een nieuw onderkomen voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De plannen zijn al zo'n tien jaar oud, de naam veranderde al drie keer: van cultuurforum naar Spuiforum en Onderwijs- en Cultuurcomplex. Het ontwerp werd drastisch gewijzigd, het prijskaartje ook: van 240 miljoen euro naar maximaal 177 miljoen (als alles volgens plan verloopt).
(tekst loopt door onder de foto)
2. Waarom moet dat gebouw er komen?
Het kortste antwoord: het oude complex was 'een gribus', in de woorden van voormalig PvdA-wethouder Marieke Bolle. De Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater waren in 1987 voor een schijntje gebouwd (kosten: 28 miljoen gulden). ,,Hiermee kunnen we niet verder'', zei Bolle in 2009. Maar wat moet er dan komen? En hoeveel mag het kosten? Over die vragen ging het jarenlang op de werkkamers en in de raadzaal van het stadhuis, pal naast de zalen.
3. Maar nu wordt er toch gebouwd?
Jazeker. De Anton Philipszaal is al gesloopt, een deel van het Lucent Danstheater eveneens. De grote bouwkranen worden nu opgesteld. Dat Spuiforum komt er wel, beseffen zelfs de grootste tegenstanders. Het cultuurcomplex moet klaar zijn in 2020.
(tekst loopt door onder de foto)
4. Waarom blijft het dan zo'n gevoelig dossier?
Het is een giftige cocktail: het is het grootste - en duurste - bouwproject op een van de meest zichtbare plekken van de stad. De plannen stammen uit de crisistijd, het dossier spleet complete partijen en besliste mede de verkiezingen van 2014. En dat uitgerekend HSP'er Joris Wijsmuller, de felste tegenstander van het oude Spuiplan, nu de kar trekt, maakt het scenario van een politieke thriller compleet.
5. Waarover gaat het vanavond?
Het commissiedebat gaat vooral over het exploitatiegat van dik 2 miljoen euro. Maar ook over de informatievoorziening aan de gemeenteraad. En over de kosten van het totale plan. De vraag is inmiddels niet meer óf er gebouwd moet worden, maar vooral of het college -met Wijsmuller aan het stuur- wel juist handelt, de goede besluiten neemt, de kosten weet te beperken en de gemeenteraad goed informeert.
(tekst loopt door onder de foto)
6. Gaat Wijsmuller dit politiek overleven?
Daar lijkt het vooralsnog wel op. Oppositiefracties als PVV en Groep de Mos hebben de moties van wantrouwen al op de printer liggen voor het raadsdebat van volgende week, maar Wijsmuller heeft voldoende rugdekking in het college.
De oplossing voor het exploitatietekort heeft hij samen met de wethouders van de andere vier partijen afgesproken.
Maar het blijft oppassen: vooral de coalitiefracties van VVD en CDA waren streng in hun eerste oordeel, met kreten als 'stuurloos schip'.
Als straks blijkt dat Wijsmuller ergens in het complexe proces van de afgelopen jaren een flinke steek heeft laten vallen, zullen ook die partijen hem zonder pardon voor de bus gooien. Want veel krediet heeft de HSP'er op dit dossier niet: andere partijen zijn nog altijd getraumatiseerd door zijn ijzersterke anti-campagne tegen het oude plan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’. -
Veel rook bij forse brand Medemblikstraat
In de Medemblikstraat in Den Haag is vrijdagavond een grote brand uitgebroken. En schuur raakte zwaar beschadigd door de vlammen. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUMKoken & Eten
Als kind geen chips maar snoeptomaatjes krijgt van ouders, kan de dag van uitvinder Jos ‘niet meer stuk’
Als kind was hij bepaald niet van plan om in de voetsporen van zijn vader en grootvader te treden. Dat veranderde pas na de uitvinding van het snoeptomaatje. Een kleine twintig jaar na de presentatie van de ‘Tommie’ en met een pensioen dat steeds dichterbij komt, blikt Jos van Mil terug op een inmiddels al behoorlijk lang leven in de tuinbouw.
-
PREMIUMVraag bij het nieuws
Is Scheveningen écht zo duur in vergelijking met andere badplaatsen?
De topdrukte in Scheveningen tijdens dit tropische weekend is vrij uitzonderlijk deze zomer. Op een paar drukke dagen na, is het er dit jaar relatief rustig, merken ondernemers, strandgangers en omwonenden. De grootste en bekendste badplaats van Nederland zou minder vakantiegangers en dagjesmensen trekken dan voorheen. Volgens bezoekers en de vele reagerende lezers op een eerder artikel daarover zou het vooral liggen aan de hoge prijzen bij de horecatenten en voor parkeren. Maar is Scheveningen echt zo veel duurder dan andere badplaatsen? -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Brand in woning Noordeinde
In een pand aan het Noordeinde in Den Haag is vanavond brand uitgebroken. De brandweer is met een hoogwerker aanwezig om het vuur te doven.
In samenwerking met indebuurt Den Haag