Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Handen hasjhandelaar (62) bijna afgesneden door kompanen om 450 kilo drugs

Voor het handelen in een slordige 450 kilo hasj in 2016 moet een 62-jarige Hagenaar, als het aan het  Openbaar Ministerie ligt, anderhalf jaar de gevangenis in. Hij werd aangehouden nadat de politie hoorde dat zijn kompanen zich tegen hem hadden gekeerd en hem iets aan wilden doen.

De man stond volgens het OM op het punt om ontvoerd en mishandeld te worden door zijn medeverdachten. Die waren geschrokken dat de drugs plotseling verdwenen waren uit de loods waar ze waren achtergelaten. Die medeverdachten, onder meer de 66-jarige Ahmed B. uit Gouda en de 39-jarige  Abdellatief Y. uit Rotterdam, verdachten Hagenaar Pieter van D. ervan de partij achterover te hebben gedrukt. Ze wisten echter niet dat de politie de tassen en dozen met hasj in beslag hadden genomen.

De Gouwenaar en zijn opdrachtgever, die nog altijd onbekend is gebleven, benaderden een aantal Amsterdammers om Van D. te ontvoeren. Via telefoontaps hoorde de politie dat er gesproken werd over ‘snij zijn handen’ en ‘een dief geeft pas toe als hij de dood meemaakt’. Om dat te voorkomen, besloot de politie om de Hagenaar aan te houden.

Criminele organisatie

Maanden later werden ook de andere verdachten opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit het onderzoek dat B. en Van D. al langere tijd samenwerkten in de drugshandel en er daarom is sprake van een criminele organisatie. B. zou het hoofd van die club zijn geweest en Y. zijn rechterhand. Hagenaar Van D. zou de opslag en transport voor zijn rekening hebben genomen. 

De officier van justitie eiste gisteren drie jaar cel tegen Gouwenaar B., voor zijn aandeel in de hasjhandel en de opdracht om zijn kompaan te kidnappen en aan het praten te krijgen. Y. hoorde 34 maanden geëist worden voor drugshandel, witwassen en de ontvoeringspoging. Tegen Van D. werd een eis van anderhalf jaar neergelegd. 

Er stonden nog twee andere verdachten terecht, maar van hen kon het Openbaar Ministerie niet bewijzen dat ze tot de criminele organisatie behoorden. Een 40-jarige Rotterdammer hielp wel bij het ophalen van de partij drugs en zou 14 maanden celstraf moeten krijgen. Tegen een Amsterdammer werd ten slotte een half jaar voorwaardelijk geëist omdat die Van D. zou ontvoeren en hiervoor ook handlangers ronselde.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag