Volledig scherm
PREMIUM
© Jacques Zorgman

Hans en Grietje-Huisje Clingendael weer bewoond

Bezoekers van landgoed Clingendael vergapen zich aan het boswachtershuis . Velen dromen ervan om er te wonen, maar dat geluk is slechts voor één man weggelegd: hoefsmid Berry Schwarz (28).

Berry Schwarz.
Volledig scherm
Berry Schwarz. © Jacques Zorgman

Zo trots als een landheer laat de jonge huurder het boswachtershuis zien, met monumentale luiken, een pannendak en opvallende schoorsteen. Op maar liefst 900 vierkante meter grond! Bezoekers van landgoed Clingendael noemen het liefkozend het 'Hans en Grietje-huisje'.

Berry Schwarz groeide op in Pijnacker, waar hij naar het Stanislascollege (vmbo) ging. Zijn vader werkte met paarden en hij wilde mee. ,,Op zijn 14de wilde hij al paarden beslaan'', weet Berry senior. Junior volgde de hoefsmid-opleiding in Barneveld en is nu ruim zeven jaar eigen baas. Hoefsmederij B. Schwarz, een éénmanszaak.

Weinig vakantie
Het is stevig doorwerken met weinig vakantie. Renpaarden moeten om de twee weken een ander ijzer, recreatiepaarden om de twee maanden. Met pa heeft hij ook vijf paarden op Duindigt die aan wedstrijden in binnen- en buitenland meedoen. ,, Dit is zo'n mooi ambacht. Je moet alles met de hand doen en je ziet direct resultaat'', glundert Berry.

Een vrouw in paardrijkleding fietst langs. ,,Wanneer is het klaar? Wat leuk dat je hier bent komen wonen." Berry kent haar van de manege iets verderop op het landgoed, waar hij de paarden verzorgt. Het zijn ook dit soort contacten die hem dit lot uit de loterij hebben bezorgd. ,,Ik hoorde op de boerderij van een lijst van de gemeente voor huurhuizen in Clingendael. Daarbij zitten ook oude koetshuizen. Ik heb me een paar jaar geleden ingeschreven, maar er gebeurde lange tijd niets."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag