Volledig scherm
PREMIUM
Nieuw en oud © Daniella van Bergen/Gruppo Sportivo

Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) gaat letterlijk ‘Back to 78’

Welke muziekliefhebber van 50 jaar en ouder heeft hem destijds niet gedraaid: het album Back to 78 van Gruppo Sportivo. De plaat met liedjes als Hey Girl, Tokyo en The Pogo Never Stops leverde de Haagse band eind jaren 70 succes op tot ver buiten de landsgrenzen. Iconisch was de platenhoes met het ronde label waarop zanger Hans Vandenburg poedelnaakt uit een Haagse woning stapte, kennelijk betrapt op een slippertje met zijn buurvrouw. Zijn edele delen gingen keurig verborgen in het gaatje van de plaat, maar daarin lag ook de grap van deze hoesfoto. Door de lp op de pick-up te leggen kreeg de zanger een erectie toebedeeld van buitenproportionele grootte.

Volledig scherm
lp-hoes Back to 78 © rv - Ariola
Volledig scherm
Hans Vandenburg Grupo Sportivo © Daniella van Bergen

Voor het maken van een foto bij een interview ging AD-fotografe Daniëlla van Bergen met Hans Vandenburg op zoek naar deze plek van 40 jaar geleden. De portiek aan de Weteringkade waar destijds drummer Max Mollinger woonde bestaat nog wel, maar de huisnummers zijn veranderd. Dan maar naar het adres Paviljoensgracht 76, stelde Hans voor. Dat was de plek waar hij zelf woonde toen Gruppo Sportivo zijn grootste commerciële successen beleefde. Bij het maken van de foto kwam de huidige bewoonster naar buiten en die wilde wel poseren op de manier waarop Gruppo-zangeres Meike Touw destijds de overspelige zanger naar buiten begeleidde.

De fotografe heeft Hans gevraagd of hij nog één keer uit de kleren wilde om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen, maar daar bedankte de zanger vriendelijk voor. ,,Die tijd heb ik gehad’’, vindt de nog altijd actieve muzikant. Wel kreeg Vandenburg van de huidige bewoonster de gelegenheid nog eens zijn oude woning te bekijken. ,,Dat was wel erg leuk om te zien’’, zegt hij. ,,Ik woonde destijds in een achterkamer en betaalde daarvoor 50 gulden per maand. De huidige bewoners hebben weliswaar meer ruimte, maar de huur ligt tegenwoordig op 1400 euro!’’

Huisnummer 78 moest door Daniëlla van Bergen worden gefotoshopt, want bij de naburige deur hangt geen nummerplaatje. Dichter bij het origineel dan deze foto lijkt niet haalbaar.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag