Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Harde aanpak tegen huisjesmelkers nodig om eind te maken aan wildgroei van kamerpanden

VerkameringWie kamers wil verhuren in Den Haag, moet kunnen aantonen dat dit geen extra overlast zal veroorzaken in de buurt. Ook mag maximaal een op de twintig woningen in een wijk voor kamerverhuur gebruikt worden. Dat voorstel van de CU/SGP, Groep De Mos en GroenLinks moet een eind maken aan de wildgroei van kamerpanden.

Genoemde partijen hebben het plan gezamenlijk opgesteld vanwege aanhoudende klachten van burgers over overlast in de straat, maar ook na onderzoeken over ondermijnende criminaliteit. In een uitgebreid initiatiefvoorstel wordt het beleid van het huidige college (waar GroenLinks nog steeds deel van uitmaakt) radicaal aangescherpt.

CU-raadslid Pieter Grinwis: ,,Als in buurten op grote schaal kamers komen, levert dat vaak overlast op voor de buurt. Een overdaad aan fietsen op de stoep, te weinig parkeerplaatsen en overlast door lawaai bijvoorbeeld."

Huisjesmelker

Dat laatste is een groeiend probleem in de stad, signaleerde de directeur publieke gezondheid van de GGD onlangs nog in een afscheidsinterview in deze krant. Ook laten huisjesmelkers groot onderhoud aan hun panden regelmatig achterwege, omdat ze toch hun huur wel vangen.

Ondanks al deze problemen keurt de gemeente de meeste aanvragen voor nieuwe kamerpanden goed. Het is namelijk de eenvoudigste en snelste weg om onderdak te realiseren voor de snel groeiende stad. Met name de arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa die in het Westland werken vinden er hun onderkomen.

Quote

De oplossing is vooral bijbouwen

Marielle Vavier

Dat gaat ten koste van de mensen die er al wonen, vindt William de Blok van Groep De Mos. ,,Verkamering heeft gevolgen voor het wooncomfort, de leefbaarheid en sociale cohesie in een buurt. Met dit plan willen we er voor zorgen dat Hagenaars zich weer betrokken voelen bij hun eigen wijk."

De partijen zijn op zich overigens niet tegen kamerverhuur en woongroepen, benadrukt Marielle Vavier van GroenLinks. ,,De oplossing is vooral bijbouwen", vindt zij. De gemeente moet projectontwikkelaars ruimte geven om complexen met kleine en onzelfstandige eenheden te bouwen, op zo'n manier dat de overlast voor de omgeving beperkt blijft.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag