Volledig scherm
Premier Rutte (r.) bezoekt de zomerschool in den Haag. © AD/FRANK JANSEN

'Heeft Rutte dan geen bodyguards nodig?'

Honderden buitenlandse deelnemers aan de Zomerschool in Den Haag konden het gisteren amper geloven. Op de dag dat ze hun diploma's kregen uitgereikt, liep opeens een jeugdig ogende man op gympen de kantine binnen: de premier van Nederland.

Rutte bracht een verrassingsbezoek aan de school waar hij zelf regelmatig lesgeeft. 'Ik begrijp nu dat u vandaag de diploma's krijgt uitgereikt. Daar had wel een jasje bij gepast,' aldus Rutte.

Is die jeugdige man op zijn All Stars-gympen en spijkerbroek ècht de hoogste man van Nederland? 'Heeft hij helemaal geen bodyguards?' vraagt een Afghaanse jongen met onverholen ongeloof, om vervolgens in de volle kantine zelf af te stappen op Mark Rutte. Als deze lachend bevestigt dat hij het echt is, gaan ze samen op de foto.
 
Maatschappijleer
Op de school waar hij nog vrijwel elke donderdag samen met docent Vladimirov Gordon maatschappijleer geeft, komt Mark Rutte in zijn vakantie kijken op de Zomerschool van het Johan de Witt College. Cursisten, zowel kinderen als volwassenen, kunnen zich in vier weken bijspijkeren in verschillende vakken. Veel volwassenen doen mee om hun Nederlands te verbeteren.

'Heel belangrijk dat u de taal spreekt van het land waarin u nu woont,' zegt Rutte tegen de driehonderd deelnemers. 'Ik moet me eerst even verontschuldigen voor mijn kleding. Ik dacht dat de Zomer-school nog in volle gang was, maar ik begrijp nu dat u vandaag de diploma's krijgt uitgereikt. Daar had wel een jasje bij gepast.'
 
Lees meer in het AD van vandaag

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag