Volledig scherm
De discussie over een hondevrije zone in het Sijtwendepark houdt maar aan. De honden zelf snappen er waarschijnlijk niet veel meer van. © Jacques Zorgman

'Hek in Sijtwendepark gaat averechts werken'

Het hek dat de gemeente wil plaatsen in het Sijtwendepark in Voorburg zal zorgen voor vechtpartijen tussen honden en daarmee ook voor een hoop geblaf. Dat zegt Frans van den Heuvel van de Leidschendamse hondenschool Lucky.

Het hek is op z'n zachtst gezegd omstreden in Leidschendam-Voorburg. Vooral onder bezoekers van het park, en dan met name onder hondenbezitters. Volgens hen is er helemaal niets mis met de natuurlijke scheiding die er nu is. Aan de ene kant is er nu een speelgebied waar geen honden mogen komen en aan de andere kant is een losloopgedeelte voor honden.

B en w besloten na klachten over geblaf en een teveel aan honden in het park dat er een hek moet komen. Dat kost 30.000 euro en moet ervoor zorgen dat de honden in het voor hen bestemde deel blijven. Maar de aangekondigde komst daarvan is de hondenbezitters al maanden een doorn in het oog. Zij vinden dat de wethouder zich baseert op één of hooguit twee klachten.

Averechts

Van den Heuvel brengt een nieuw element in de discussie. Volgens hem gaat het hek averechts werken. ,,Als je een roedel honden in een kleine ruimte plaatst, wordt er vaker gevochten. Het geblaf zal zeker toenemen'', zegt hij. Ook is hij bang dat eigenaren van vechthonden 'de kooi' gaan gebruiken als uitlaatgebied.

Momenteel loopt er een bezwaarprocedure, waarover de commissie zich half juni buigt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag