Volledig scherm
Verboden voor hondengebied in het Sijtwendepark. © Jacques Zorgman

Hek moet hondenruzie temperen

Een heuphoog hek moet een einde maken aan de hoogoplopende spanning tussen hondenbaasjes en niet-hondenbezitters over het gebruik van het Sijtwendepark.

Een duidelijke afscheiding tussen het hondenlosloopgebied, het wandelgebied waar honden alleen aan de lijn mogen en waar ze helemaal niet mogen komen. Het is het nieuwste alternatieve plan voor het gebruik van het Sijtwendepark in Voorburg. De spanning tussen hondenbaasjes en niet-hondenbezitters is er zo hoog opgelopen dat er over en weer harde woorden vallen over asociaal gedrag.

Over de door wethouder Nadine Stemerdink (PvdA) voorgestelde afscheiding wordt na de zomer besloten door het gemeentebestuur. Dankzij het geplande heuphoge hek, dat begroeid gaat worden door een haag, kunnen bezoekers ook zonder confrontatie met honden het speeleiland bereiken. Op het speeleiland mogen al geen honden komen. Het losloopgebied wordt door de afscheiding kleiner dan het nu is.

De hondenbezitters zijn de afgelopen weken een publicitair offensief gestart om aandacht te vragen voor hun angst dat het hondenlosloopgebied wordt ingeperkt en daarmee hun sociale contacten als hondenliefhebbers onder elkaar worden ondermijnd. De gebruikers van het park die niet gediend zijn van springende en los rennende honden zijn op hun beurt bang dat de hondenbezitters 'met hun grote mond' hun zin afdwingen.

Controle

Een hek lijkt nu de enige oplossing. Omdat er mensen zijn die niet meer in het park willen of durven te wandelen vanwege de vele - soms 35 - loslopende honden die niet goed onder controle worden gehouden, laat Stemerdink weten in antwoord op schriftelijke CDA-vragen. De afscheiding moet volgens haar ook het door honden beschadigde groen beperken.

Tijdens eerdere bewonersavonden over het verbeteren van het Sijtwendepark wordt overlast door honden het meest genoemd, volgens wethouder Stemerdink. Ze ontkent dat de maatregel om het losloopgebied te scheiden van andere functies in het park nodig is vanwege bijtincidenten. Dat is gesuggereerd door de hondenbezitters in de onlangs opgerichte Vereniging Vrienden Sijtwendepark.

Het hek gaat 20.000 tot 27.500 euro kosten en 1.200 per jaar.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag