Volledig scherm
© Google streetview

HEMA betreurt incident met 17-jarige diabetespatiënte

UpdateNaar aanleiding van het relaas van de 17-jarige Yosra, die een acute diabetesaanval kreeg in de HEMA in Den Haag, komt het warenhuis vandaag met een verklaring op Facebook. Yosra wilde zichzelf net een dosis insuline toedienen, toen ze door beveiligers uit het pashokje werd getrokken omdat ze drugs zou gebruiken. Familie van het meisje meldt dat ze sinds het incident 'nachtmerries heeft' en 'zichzelf niet is'.

'Wij betreuren de gang van zaken rondom het voorval met mevrouw de berichtgeving/dialoog daarover in de (social)media. Inmiddels heeft HEMA onderzoek gedaan naar de achterliggende feiten rondom de kwestie. Vanuit de feiten zoals wij die kennen is de berichtgeving vanuit de media op een aantal punten onjuist en zijn zaken uitvergroot,' aldus de verklaring van HEMA.

'De beveiligingsbeambten hebben gehandeld naar de feitelijke situatie in de winkel op dat moment. HEMA wil mensen te allen tijde respectvol behandelen en wij vinden het heel vervelend dat de indruk is ontstaan dat dit anders zou zijn. Wij distantiëren ons dan ook van de uitspraken zoals weergegeven. Uit respect naar mevrouw toe, gaan wij in het openbaar niet in op de feiten. Wij nemen persoonlijk contact op met mevrouw om de kwestie te bespreken.'

Vier uur vastgehouden
Het verhaal van Yosra deed gisteren veel stof opwaaien. Het meisje vertelde dat, juist terwijl ze met haar broek op de knieën zat om een spuit toe te dienen, ze uit het pashokje werd getrokken. Van schrik verliest Yosra wat urine. Ze wordt door de beveiligers beschuldigd van het gebruiken van drugs en de politie wordt ingeschakeld.

Het lukte Yosra vervolgens niet, zelfs na pogingen van haar vriendin en haar moeder daartoe, om de de beveiliging en de politie te overtuigen van het feit dat ze suikerziekte heeft. Ze werd vier uur vastgehouden op het politiebureau.

Daar werd ze, vanwege het urineverlies, beschuldigd van vandalisme. De dienstdoende agenten weigeren te geloven dat ze diabetespatiënte is. Yosra: 'Toen ik mijn medicijnen liet zien zeiden ze: Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen.'

Boete
Yosra werd uiteindelijk naar huis gestuurd met een 'civiele aanzegging' van de HEMA. Op de tweede bladzijde was het vakje 'Vandalisme / vernieling met schade voor een bedrag van 50 euro' aangekruist. Daarover liet het warenhuis gisteravond in een schriftelijke verklaring aan Omroep West weten dat Yosra toch geen boete heeft gekregen.

'De dame in kwestie blijkt geen boete te hebben gekregen maar een waarschuwing voor het gedrag dat zij vertoonde op vrijdag 10 januari jl. Dit staat ook duidelijk op het formulier dat zij heeft ontvangen waar wij de beschikking over hebben', aldus de HEMA.

'HEMA ruimt plas op'
Volgens Yosra heeft haar vriendin, die op dat moment bij haar was, de urine in het pashokje opgeruimd. Volgens HEMA is dat niet waar. 'Uit de verklaring van de beveiligingsbeambte blijkt dat het winkelpersoneel het hokje heeft schoongemaakt en niet de vriendin', schrijft woordvoerder Judy op het Veld.

Nachtmerries
Yosra bevindt zich, sinds het incident afgelopen vrijdag, in een soort shocktoestand. 'Ze doet zich voor alsof het gaat, maar ik ken haar en het gaat niet goed. Ze is niet zichzelf,' laat haar tante, die liever niet met naam wil worden vermeld, weten aan het AD.

'Ze heeft nachtmerries. Als ze op straat loopt kijkt ze om zich heen en ze durft niet meer goed haar bloed te prikken in het openbaar. Juist de mensen die haar hadden moeten beschermen, de beveiligers en de politie, hebben dat niet gedaan. Ze voelt zich onveilig.'

Yosra zit in het laatste jaar van haar school en kan eigenlijk geen dag missen. 'Ze heeft al eens lessen moeten missen vanwege tegenslagen veroorzaakt door haar diabetes. Dit kan ze er echt niet bij hebben. We hopen dat het snel beter gaat.' Er is Yosra nog geen nazorg aangeboden.

Afwachten
De reactie van de HEMA heeft haar tante gelezen. Er is nog geen contact geweest met de familie, maar ze wachten dat nu even af. PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch kwam gisteren op bezoek. Hij belde hoogstpersoonlijk de politie om verhaal te halen. Ook toen werd beloofd dat er nog contact met de familie zou worden opgenomen.

'Morgen hebben we een afspraak op het politiebureau. Daar zullen we aangifte doen tegen de beveiligers, vanwege de mishandeling,' aldus de tante. 'Zij is te hardhandig aangepakt. Ze had duidelijk zichtbare plekken op het lichaam, zoals een arts na afloop ook concludeerde.'

Excuses en begrip
De tante van Yosra is blij dat haar nichtje haar verhaal heeft willen doen. Uiteindelijk hopen ze excuses te krijgen. 'Maar ook willen we meer begrip voor mensen die aan ziektes lijden, in het geval van Yosra is dat diabetes. Het is belangrijk dat beveiligers bepaalde symptomen kunnen herkennen, en eerst goed luisteren zodat dit soort dingen niet meer gebeuren.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag