Volledig scherm
Nabestaanden en advocaat van Mitch Henriquez. © ANP

'Henriquez overleden door acute stress'

Mitch Henriquez is overleden door acute stress, waarschijnlijk als gevolg van de worsteling die hij leverde met agenten die hem wilden arresteren. Dat is de algemene conclusie van vier deskundigen, pathologen en forensisch artsen, die de dood van de Arubaan hebben onderzocht. Het was vandaag de tweede dag van de inhoudelijke strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij zijn dood. 

Aanvankelijk werd geconcludeerd dat Henriquez overleed als gevolg van de omstreden nekklem die een van de agenten op hem had toegepast. Dat het zuurstofgebrek - veroorzaakt door die nekklem - heeft bijgedragen aan het overlijden, wordt niet uitgesloten. De deskundigen zijn het niet op alle punten met elkaar eens, maar ze melden allen dat het overlijden komt door een acuut stress-syndroom.

De nekklem blijft volgens de arts van het NFI als doodsoorzaak bovenaan staan, ook na bekijken van beelden. Volgens haar is het wel degelijk mogelijk dat Henriquez overleed door het syndroom, maar ze gelooft het niet. . ,,Het zuurstofgebrek duurde weliswaar geen vier minuten, maar de schade in de hersenen blijft wel tellen.'' Het knietje in de nek van Henriquez kan volgens deze arts ervoor gezorgd hebben dat er problemen met de ademhaling zijn ontstaan. Het gebrek aan zuurstof is volgens haar de doodsoorzaak.

Henriquez overleed kort na zijn arrestatie in 2015. Hij riep tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en greep daarbij naar zijn kruis. Toen agenten hem wilden oppakken, verzette hij zich hevig. Er waren vele klappen met de wapenstok, pepperspray en de omstreden nek- en hoofdklem voor nodig om hem onder bedwang te krijgen.


Beelden
In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol zijn vanmorgen beelden getoond van de fatale arrestatie van Henriquez in 2015. Het gaat om bestaande beelden die van betere kwaliteit zijn dan de beelden die tot nu toe in het strafdossier zaten. De rechter noemde het 'uiterst opmerkelijk' dat deze beelden nu pas, 2,5 jaar later, opduiken. Advocaat Richard Korver kwam gisteren, tijdens de eerste dag van de strafzaak tegen de twee agenten die bij de arrestatie betrokken waren, met de scherpere beelden. De rechtbank besloot ze vandaag af te spelen, wat een emotioneel moment was voor de nabestaanden van Henriques. Zijn moeder besloot de zaal te verlaten vanwege de heftige beelden. 

Op de beelden is te zien hoe vijf agenten de 42-jarige Arubaan in bedwang proberen te houden terwijl ze op hem zitten. Één van de agenten past de omstreden nekklem toe en gaat vervolgens met zijn knie op het hoofd van Henriquez zitten. Deze agent staat, samen met een collega die ook teveel geweld toepaste, terecht voor de fatale arrestatie. 

Nekklem

Het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde eerder dat de nekklem Mitch fataal is geworden, maar de advocaten van de agenten kwamen later met een rapport op de proppen van forensisch arts Kees Das die stelt dat Henriquez aan een hartstilstand is overleden. Volgens de forensische arts van het NFI waren de kansen dat Henriquez de arrestatie had overleefd groter geweest als hij direct was gereanimeerd. 

Een derde deskundige moest zich eerst over beide medische rapporten buigen. Daardoor gaat de inhoudelijke behandeling nu ook extra lang duren. Er is anderhalve dag voor uitgetrokken.

Lange zaak
Liefst tien dagen zijn uitgetrokken voor de uiterst gevoelige rechtszaak over de dood van Arubaan Mitch Henriquez, de man die eind juni 2015 na een festival in Den Haag zó hardhandig werd gearresteerd door vijf agenten, dat hij een dag later overleed. En dat allemaal omdat hij 'voor de grap' tegen de agenten had geroepen dat hij een wapen had.

Over die grap werd gisteren op de eerste dag in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol eindelijk meer duidelijk. De meeste getuigen en betrokken agenten hadden wel door dat het om een grap ging. De stevig gebouwde 42-jarige dronken Arubaan ging echter lang door, zo bleek uit de verklaringen van de twee agenten die voor zijn dood worden vervolgd. Hij zou telkens 'ik heb een wapen, een kaliber 52' hebben geroepen.

Morgen worden de verklaringen van de familie van Mitch Henriquez besproken. 

Volledig scherm
Mitch Henriquez werd in de zomer van 2015 aangehouden, waarna hij overleed. © AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag