Archieffoto van de herdenking in 2016.
Volledig scherm
Archieffoto van de herdenking in 2016. © ANP

Herdenking Srebrenica met 33 witte ballonnen

De moord op ruim 8000 moslimmannen en -jongens in Srebrenica wordt vandaag herdacht in Den Haag. Op 11 juli is het 24 jaar geleden dat de enclave Srebrenica onder de voet werd gelopen door de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Daarna volgde een massaslachting onder de mannelijke bevolking.

De jaarlijkse herdenking wordt voor de zevende keer voorafgegaan door de Marš Mira, een vredesmars van Wassenaar naar Den Haag, met een symbolische lengte van 11 kilometer. De honderden mensen die worden verwacht bij de herdenking in Den Haag worden toegesproken door advocaat Jan-Willem de Haan, die tientallen overlevenden van de volkerenmoord heeft bijgestaan, een dochter van een van de overlevenden en Aldin Sahbazovic, een Bosnische imam in Nederland.

De herdenking eindigt met het oplaten van 33 witte ballonnen met de namen van de slachtoffers die het afgelopen jaar gevonden zijn. Zij worden vandaag begraven in het herdenkingscentrum in Potocari. De herdenking is op het Plein, van 15.00 uur tot 16.30 uur. 

Ophef

De vereniging Dutchbat 3 boycot vandaag de nationale herdenking omdat in één van de speeches wordt gesteld dat de veteranen zouden hebben meegewerkt aan de massamoord. Ze zijn hierdoor diep geraakt, omdat zij naar eigen zeggen machteloos waren toen de Bosnische Serviërs het gebied binnentrokken en er een bloedbad aanrichtten. Minister van Defensie Ank Bijleveld is wel aanwezig, maar zal de toespraken om dezelfde reden niet bijwonen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag