Volledig scherm
Oude stadhuis met vijver vanaf de Schouwburg. © Jacques Zorgman

Het is definitief: Rijswijk steekt miljoenen in terug verhuizen naar oude stadhuis

De verhuizing gaat door. Alle Rijswijkse ambtenaren en de raadzaal gaan van een kantoorflat bij winkelcentrum In de Bogaard terug naar hun oude stadhuis. 

Het hele plan kost weliswaar 30 miljoen euro, zijn financiële risico’s bij de bouw niet uit te sluiten en is er nog geen goede parkeeroplossing, maar een meerderheid van de gemeenteraad van Rijswijk heeft vanavond ingestemd met de definitieve stap om de totale renovatie van het oude stadhuis aan te besteden en in gang te zetten.

Huis van de Stad

Ook omdat er al zoveel geld in de plannen is gestoken en andere organisaties zoals de bibliotheek er op rekenen ook een plek te krijgen in het gebouw aan de Generaal Spoorlaan dat Huis van de Stad gaat heten.

De partijen die tegen stemden hadden ‘geen goed gevoel bij de gepresenteerde sommen’ en grote twijfel of Rijswijk het grote project wel kan betalen. De partijen die voorstander zijn zien het als een goede investering voor de komende 40 jaar. Bovendien kost het huren van ruimte in de kantoorflat ook veel geld.

Nooit kunnen verkopen

Het iconische oude stadhuis uit de jaren zestig aan de Generaal Spoorlaan staat al 16 jaar leeg nadat het te groot was geworden voor het ingekrompen ambtenarenapparaat. De gemeente Rijswijk verhuisde naar gehuurde etages in een kantoorflat. Het oude stadhuis werd te koop gezet, maar het lukte nooit het pand te verkopen aan projectontwikkelaars.

Opknappen en verhuizen

Vooral de laatste jaren gingen steeds meer stemmen op het oude stadhuis niet langer leeg te laten staan, maar op te knappen tot een Huis van de Stad waarin behalve ambtenaren en afdelingen van de gemeente ook de bibliotheek komt en organisaties voor welzijn en cultuur.

Bij de hoofdelijke stemming om door te gaan met het plan stemden 25 raadsleden voor en 5  tegen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag