Volledig scherm
Initiatiefneemster Yvonne Keuls met de ‘Indische Tantes’ die verhuizen naar het Malieveld. © Frank Jansen

Het is gelukt: de Indische Tantes komen naar het Malieveld

De ‘Indische Tantes’, het standbeeld van de twee Tante-Lienachtige dametjes op de Frederik Hendriklaan, verhuist tijdelijk naar het Malieveld.  Ze zullen er de ‘selfie magneet’ worden van de Tong Tong Fair die daar vanaf volgende week donderdag gedurende elf dagen wordt gehouden. 

,,Het Malieveld is niet alleen een fantastische plek voor de tantetjes zelf, zo vlak voor de Indische Stad die we daar opbouwen, het is voor iedereen ook heel erg leuk om er foto’s te maken met de tantetjes”, zegt Florine Koning van de Tong Tong Fair enthousiast. ,,Ik zie de drommen mensen die er in de rij staan al voor me.”

Zodra de organisatie er lucht van kreeg dat het standbeeld op de Frederik Hendriklaan tijdelijk naar een opslag moest omdat de winkelstraat op de schop gaat, ontstond het idee de gemeente te vragen of zij het beeld tijdelijk mochten gebruiken. Want waar zou het beter staan dan op de Tong Tong Fair, het Indische festival waar alles om het Indische draait: het eten, de muziek, de literatuur, voorstellingen en tentoonstellingen.

Indische roots 

Ook wethouder Richard de Mos is blij dat het is gelukt. ,,Leuk dat we dit als gemeente samen met de organisatie hebben kunnen regelen. De Indische roots zitten in ons dna”, zegt hij. De gemeente helpt bij het transport van het beeld naar het Malieveld. 

Het standbeeld is het symbool van Indisch Den Haag. Het is een initiatief van schrijfster Yvonne Keuls,. De maker is de Haagse kunstenaar Loek Bos. Het beeld werd in oktober 2013 onthuld op de Frederik Hendriklaan, een buurt waar ooit heel veel ‘Indische tantes’ woonden.  

Yvonne Keuls heeft ook het grootste deel van de kosten voor haar rekening genomen om het standbeeld te realiseren. Ze deed dat met de 25.000 euro die ze ontving in 2012, het bedrag dat hoort bij de Haagse Cultuurprijs die ze dat jaar kreeg. 

Het bedrag was overigens niet voldoende. Keuls zocht en vond donateurs om de ‘Indische Tantes’ daadwerkelijk gestalte te geven.  

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (65%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (10%)
6667 stemmen