Volledig scherm
Het bestuur van de stichting op een oer-Haagse plek, het Plein. Voorzitter Rob Andeweg (tweede van links). © Anjali Ramnandanlall

'Het is veel meer dan een uitje of schoolreisje'

De stichting Educatie, Cultuur en Burgerschap wil de jeugd duidelijk maken wat de betekenis van Den Haag is in Nederland én de wereld. ,,Er gebeurt hier heel veel."

Quote

Het is de stad van vrede en recht, het politieke hart van Nederland, de residentie

Rob Andeweg

Het is géén rondleiding. Rob Andeweg blijft het benadrukken. ,,Het is een educatief programma.''

De presentator/organisator biedt de scholen in Nederland een les pakket aan dat de jeugd het besef moet geven hoe belangrijk zijn geboortestad Den Haag is. ,,Er gebeurt hier heel veel", vertelt Andeweg. ,,Het is de stad van vrede en recht, het politieke hart van Nederland, de residentie, je hebt het Vredespaleis, het Joegoslavië-tribunaal, noem maar op."

Het project heet 'Den Haag, Wereldstad achter de Duinen' en bestaat niet alleen uit een programma langs belangrijke locaties, maar bevat ook een lesbrief voor acht keer een uur op school in de daaropvolgende weken. ,,Het is dus geen uitje of een schoolreisje", waarschuwt Andeweg. ,,We nemen de leerlingen overal mee naar binnen en daar krijgen ze de verhalen te horen. Ze gaan echt meemaken en voelen wat de betekenis van Den Haag is."

Haagse jeugd
Het plan is zeker ook bedoeld voor de jeugd uit Den Haag zelf, want die kent vaak zijn eigen stad niet, stelt Andeweg. Hij richt zich op de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Andeweg, opgegroeid rond het Zuiderpark, deed een kleine duizend rondleidingen in Den Haag voor bedrijven, verenigingen en toeristen. ,,Maar daar is het niet mee te vergelijken", zegt hij. ,,Dit heeft een andere doelstelling.''

Voor zijn ambitieuze plannen zette Andeweg samen met een aantal specialisten op het gebied van onderwijs, marketing en fondsenwerving de stichting Educatie, Cultuur en Burgerschap op. Het bestuur bestaat naast de voorzitter verder uit Terry Kruller von Nassau Dietz, Shalini Siwpersad en Eric Baumgarten.

Quote

Het sleutel­woord is verbinden

Rob Andeweg

Het begon allemaal met het idee om de jeugd het belang en de kracht van Den Haag te tonen, maar de stichting heeft inmiddels nog negen andere programma's samengesteld. Deze variëren van ouderen die door hun wijk worden geleid tot een uitwisseling tussen mensen uit verschillende provincies. ,,Het sleutelwoord is verbinden", zegt Andeweg.

Begrip
,,Daar ligt voor ons een groot werkterrein. Mensen weten weinig van elkaar, weinig van elkaars cultuur en elkaars stad. Dan is het ook moeilijk om met elkaar om te gaan. Wij hopen dat door onze programma's meer begrip voor elkaar ontstaat. Het kan zeker beter."

Andeweg heeft ook een bijzonder plan voor zijn huidige woonplaats Leidschendam-Voorburg. Op de plek waar de gemeente is gevestigd, lag in de oudheid de Romeinse stad Forum Hadriani. Om die tijden te laten herleven, wil Andeweg een tijdelijk Romeins badhuis, herberg, taverne en arena laten herrijzen. Dat moet een jaarlijks evenement worden.

Nu de projecten startklaar zijn, gaan Andeweg en zijn collega's op zoek naar de benodigde fondsen. Er staan gesprekken met geïnteresseerde bedrijven en politici gepland.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag