Volledig scherm
Officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers neemt de speler mee in 'De Moordzaak' © Petra Urban

Het Openbaar Ministerie daagt uit: 'los de moord op!'

Altijd al willen ervaren hoe het is om officier van justitie te zijn? Vanaf vandaag kan dit dankzij het spel 'De Moordzaak'. Dit spel is vandaag door door het Openbaar Ministerie gelanceerd.

Als speler van het spel wordt je door het Openbaar Ministerie uitgedaagd om een moordzaak op te lossen. Je waant je gedurende het spel een heuse officier van justitie die leiding geeft aan het onderzoek dat de politie uitvoert. Hierbij neem jij zelf alle belangrijke beslissingen om uiteindelijk te zorgen dat er een verdachte voor de rechter verschijnt. 

Belangrijke vraagstukken die tijdens het spel naar voren komen zijn wie er allemaal bij het onderzoek betrokken dienen te worden om tot een oplossing te komen, welke middelen je hierbij inzet en wanneer er voldoende bewijs is om een verdachte aan te kunnen houden.

Complex

'De Moordzaak' is gebaseerd op een echte zaak. Gabriëlle Hoppenbrouwers, een officier van justitie, neemt de speler aan de hand van een aantal vraagstukken mee door het spel. Hierbij komen verschillende fasen van het onderzoek aan bod. 

Met het spel wordt geprobeerd om in grote lijnen te laten zien wat er allemaal komt kijken bij een moordonderzoek en hoe hierbij wordt samengewerkt door het Openbaar Ministerie, de politie, het Nederlands Forensisch Instituut, Opsporing Verzocht en het Pieter Baan Centrum. De speler krijgt daarbij inzicht in het werk dat de officier van justitie uitvoert en wat er zo complex is aan dit werk.

In samenwerking met indebuurt Den Haag