Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral © Joost Hoving

'Het sneeuwt als een jekko'

ColumnDe stamgasten hebben zich op deze winterse zondagmiddag verzameld bij het Schenkviaduct. Via de groepsapp heeft Schele Joop, die vlakbij het Schenkviaduct in de Volkerakstraat woont, de mannen opgetrommeld. Hij ziet de ene na de andere auto van het viaduct glijden. Sensatie!

Ingepakt als een Eskimo komt Ome Ed aangereden met zijn scootmobiel, die meer weg heeft van een sneeuwscooter. Het sneeuwt als een jekko. Met gevaar voor eigen leven is hij de weg opgegaan. ,,Ik hoop dat het de moeite waard is", bromt Ome Ed, en haalt een zakflacon tevoorschijn. Met een flinke teug schelvispekel warmt hij zichzelf op. ,,Ik voel met net Willem Barentz op Nova Zembla. Nou, waar is de actie?" Schele Joop moet hem teleurstellen. ,,Ze hebben net het viaduct afgesloten. Te gevaarlijk. Ja, dat had ik zelf ook wel gezien. Het leek hier wel de Uithof." Precies op dat moment komt een sneeuwschuiver aangegleden. Onder het toeziend oog van Schele Joop, Leen Half Een en Ome Ed glijdt prompt de sneeuwschuiver zélf van de weg. ,,Attenooie!", roept Schele Joop. ,,Nou, die doet ze naam eer aan." De wagen eindigt in de berm en de heren kunnen hun pret over dit voorval niet onderdrukken. Ome Ed steekt er maar een sigaretje bij op.

  1. Werken als zeilmaker: Van een enorme waterzak tot een rugzak voor gasvervoer
    PREMIUM
    Vak Apart

    Werken als zeilmaker: Van een enorme waterzak tot een rugzak voor gasvervoer

    Over mensen die met hun handen werken en daar meester in zijn. Vandaag meesterzeilmaker Jan Moers (66). Zijn zeilmakerij werd vijf generaties geleden begonnen door een Delftse zadelmaker die naar het boterdorp verhuisde. ,,Dat was mijn overgrootvader. Zijn zoon, mijn opa, was ook nog zadelmaker maar tegen de tijd dat er meer auto's dan paarden kwamen, schakelde het bedrijf over op het maken van zeilen, tentdoek en autobekleding."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag