Hier kun je vandaag stemmen voor het Europees Parlement

Interactieve kaartKiezers kunnen vandaag hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Benieuwd waar je kan stemmen? Alle stemlocaties in de regio vind je hierboven terug. 

De Nederlanders en Britten bijten het spits donderdag af, de inwoners van 21 lidstaten stemmen pas zondag. En vijf landen doen dat op vrijdag en zaterdag. In ons land kunnen kiezers ook weer op stations terecht om hun stem uit te brengen. De meeste stembureaus zijn geopend tussen 07.30 uur en 21.00 uur. Daarna sluiten ze en begint het tellen van de stemmen.

In Den Haag heb je naast de reguliere stemlokalen ook een zogenaamde stemtram. Die rijdt op de route lijn 9 (tussen Vrederust en Scheveningen Noord) van 09.00 uur tot 17.00 uur. Het tijdschema is te vinden op de website van de gemeente.

Europa

Het EU-parlement - met een jaarlijkse begroting van zo’n 2 miljard euro - beslist over belangrijke wetgeving. Het zetelt in Straatsburg en Brussel. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn het er 26. In het parlement zijn nu negen Nederlandse partijen vertegenwoordigd. Aan de verkiezingen doen er zestien mee. Exitpolls geven donderdag na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur een eerste beeld van de resultaten. De officiële uitslagen mogen pas naar buiten worden gebracht nadat zondagavond om 23.00 uur het laatste stembureau in Italië is dichtgegaan.

De opkomst in de EU was vijf jaar geleden gemiddeld 42,6 procent, het laagste sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979. In Nederland bracht 37,3 procent een stem uit in 2014.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

Volledig scherm
Op 23 mei kunnen kiezers in Nederland hun stem uitbrengen voor de Europese Parlementsverkiezingen © ANP
Volledig scherm
De Stemtram rijdt vandaag door Den Haag © Gemeente Den Haag

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag