Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Historisch dieptepunt: Aanbod van betaalbare woningen in Den Haag droogt op

Het aanbod van bestaande woningen in Den Haag is fors teruggevallen. In de eerste helft van 2019 nam dit aanbod nog gestaag toe, maar in december is het aantal woningbezitters, dat zijn huis te koop zette, flink teruggelopen, blijkt uit cijfers van Frisia Makelaars. Het bestaande aanbod heeft inmiddels een historisch dieptepunt bereikt.

Van alle aangeboden huizen in Den Haag is nu een op de vier nieuwbouw. Deze nieuwe huizen vangen een deel van de terugval in het bestaande bouwaanbod op, maar dat is bij lange na niet genoeg om aan de vraag te voldoen.

Ook landelijk is het aanbod van betaalbare woningen inmiddels aan het opdrogen. In een jaar tijd is het aanbod van woningen onder de 250.000 euro afgenomen van 22 duizend naar slechts 13,5 duizend woningen. Gemiddelde nieuwbouwwoningen kosten bijna een halve ton meer.

Onbereikbaar

Hierdoor is een betaalbare koopwoning voor steeds minder mensen bereikbaar. Kopers met een inkomen lager dan 55.000 euro kunnen nu ook maar maximaal 250.000 euro financieren. Een jaar geleden was met dit bedrag nog 30 procent van het totale aanbod binnen bereik, nu is dat nog maar 23 procent van het aanbod.

Als gekeken wordt naar andere grote steden dan beschikt Den Haag nog wel over een redelijk aandeel betaalbaar aanbod, ondanks de prijsstijging van 7 procent in 2019. Bijna een op de vijf beschikbare woningen heeft een vraagprijs onder de 250.000 euro. Ter vergelijking: in Leiden en Utrecht is dat respectievelijk 11 en 6 procent. In Leiden heeft maar liefst de helft van de aangeboden woningen een vraagprijs die hoger is dan 550.000 euro.

  1. Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwereld’: Foute politieman grotendeels vrijgesproken
    PREMIUM
    VIDEO & UPDATE

    Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwe­reld’: Foute politieman groten­deels vrijgespro­ken

    Vijf verdachten in de zaak rond de Haagse spookwoningen zijn veroordeeld tot celstraffen tot 5 jaar. Politieman Donovan A. werd grotendeels vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de spookwoningen in Ypenburg. A. was bestuurder bij een bedrijf dat in de vinexwijk de onderduikadressen voor criminelen regelde. Volgens de rechter wist hij maar weinig van wat er echt gebeurde.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag