Volledig scherm
Fietsen in de Haagse Prinsestraat is volgens verschillende raadsleden geen pretje. © Jacques Zorgman

Hobbelroute fietsers in Hofkwartier aangepakt

Fietsen door de Prinsestraat, de Molenstraat en de Amaliastraat is om verschillende reden geen pretje. Er moet iets gebeuren, vindt de politiek: ,,Dit is geen stadsroute, dit is een BMX-parkoers."

Hobbelstraten zijn het. Raadslid Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP rijdt geregeld door het Hofkwartier. ,,Als ik met mijn kinderen op de fiets door de Prinsestraat, Molenstraat en de Amaliastraat rijd, hoop ik altijd maar dat hun nekkies het houden. Dit is geen stadsroute, dit is een BMX-parkoers.''

Quote

Dit is geen stadsroute, dit is een BMX-par­koers

Pieter Grinwis, raadslid van de ChristenUnie/SGP

Grinwis krijgt in de raadszaal van het stadhuis bijval van andere partijen. Zo zien PvdA en VVD de Amaliastraat liever vandaag dan morgen opgeknapt. ,,Mensen rijden er over de stoep, omdat het fietspad gewoon te hobbelig is'', zegt PvdA'er Janneke Holman.

Vreedzaam

Maar er zijn in dit deel van het centrum meer problemen met fietsers die de partijen willen aanpakken. Zo zijn fietsers in de Molenstraat, de Oude Molstraat en de Juffrouw Idastraat in de veronderstelling dat ze voorrang hebben op voetgangers, omdat er voor hen stoepen zijn. ,,Ikzelf dacht dat tot voor kort ook'', zegt GroenLinks-raadslid Maarten de Vuyst.

Maar dat is dus niet zo. Met alle ergernissen tussen verkeersdeelnemers van dien. De Vuyst roept nieuwbakken wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, binnenstad) op om tot een creatieve oplossing te komen.

Quote

Als Noord-Ko­rea en de Verenigde Staten kunnen overleggen, dan moeten wij toch tot vreedzame co-existentie kunnen komen tussen de fietsers en de voetgan­gers in dit binnen­stads­ge­bied

GroenLinks-raadslid Maarten de Vuyst

,,Als Noord-Korea en de Verenigde Staten kunnen overleggen, dan moeten wij toch tot vreedzame co-existentie kunnen komen tussen de fietsers en de voetgangers in dit binnenstadsgebied'', grijnst De Vuijst.

Toezeggingen

Quote

Ik hoop niet dat ik mijn nieuwe vriend onmiddel­lijk tegen me in het harnas heb gejaagd

Wethouder Richard de Mos

Wethouder De Mos is welwillend tijdens zijn eerste commissiedebat. Hij belooft op zoek te gaan naar een oplossing voor de botsende belangen tussen fietsers en voetgangers in het gebied. Ook zegt hij toe nog voor de zomer met een plan van aanpak te komen voor de herinrichting van de Amaliastraat, die nu niet in de plannen voor het Hofkwartier is opgenomen.

,,Eigenlijk gaat wethouder Robert van Asten (D66, verkeer.) hierover'', zegt De Mos. ,,Ik hoop niet dat ik mijn nieuwe vriend onmiddellijk tegen me in het harnas heb gejaagd.''

Reageren? hc.lezers@ad.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag