Volledig scherm
De ravage die Cyprian en Mary (inzetje) na hun vakantie aantroffen in de woning. © AD

'Hoe kun je de deur openen voor iemand die daar niet woont?'

Ze hebben het gevoel ’s nachts bekeken te worden, zijn bang als ze thuis komen en ze slapen slecht. Cyprian Bobie en Mary Serwaa beschrijven de afgelopen maanden als een ‘nachtmerrie’. In maart konden zij hun eigen huis niet meer in nadat ze van een weekje vakantie terugkwamen. Wat bleek, de voormalige bewoner had daar opnieuw zijn intrek in genomen. 'Hoe kan zoiets gebeuren?' 

Volledig scherm
Cyprian en Mary voelen zich niet meer comfortabel in hun eigen huis. © AD

Drie hoog wonen ze, in het Laakkwartier in Den Haag. Na een weekje vakantie in Engeland kwamen Cyprian en Mary op 17 maart dit jaar weer thuis. Met hun tassen klommen ze de trappen omhoog naar hun woning. De ellende begon toen Mary haar sleutel in het slot stak om de deur te openen. ,,Maar dat lukte niet’’, vertelt Cyprian. Ook hij deed een poging, maar de deur bleef gesloten.

Het stel belde aan bij een buurvrouw. Die vertelde hen dat de ‘eigenaar’ van de woning onlangs de sloten van de woning had laten vervangen door iemand van de woningbouw. ,,Ze dacht dat wij logen, omdat ze de voormalige bewoner kende.’’ Ze adviseerde de twee om de politie te bellen, als ze ‘echt de eigenaar’ waren.

De gealarmeerde politie zorgde ervoor dat de woningbouwvereniging iemand langs stuurde om de deur te openen. Wat bleek: in de drie uur tijd dat dat duurde, zat de ‘inbreker’ gewoon binnen. ,,Dit is mijn huis, mijn huis’’, schreeuwde hij toen agenten en Cyprian en Mary binnenkwamen. Gehandboeid werd hij afgevoerd.

Quote

Het voelde als een droom. Nee, een nachtmerrie

Cyprian Bobie

Ravage

Wat de twee binnen aantroffen kan je omschrijven als een ravage. Op foto’s laat Cyprian de rommel zien. Overal kleding, papieren, vuile vaat, lege flessen alcohol.

,,Het voelde als een droom. Nee, een nachtmerrie.’’ Cyprian slikt even als hij eraan terugdenkt. Het hele gebeuren heeft een grote impact gehad op hem en zijn vrouw. ,,Ik voel me niet meer comfortabel hier. Ik kan niet slapen, heb dan constant het gevoel bekeken te worden. Iedere keer als we thuiskomen zijn we bang dat er iemand binnen is. We zijn uitgeput.’’

Ook voelt het huis niet meer als dat van hen. ,,Die man heeft onder meer sieraden en een laptop gestolen. Hij heeft al onze foto’s weggehaald, vermoedelijk weggegooid. Er zijn meubels kapotgemaakt. Hij was denk ik van plan om hier voor lange tijd te blijven.’’

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
© Privéfoto

Verklaring

Op de vraag of hij bozer is op de woningbouw of op de inbreker, heeft hij een stellig antwoord: ,,De woningbouw. Want… Hoe kan je de deur openen voor iemand, die daar niet woont? We hebben nooit een verklaring gekregen voor deze fout. Ik begrijp gewoon niet hoe het kon gebeuren.’’ 

De inbreker stond vandaag terecht voor de rechter. Hij is veroordeeld tot acht maanden cel waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij verplicht psychisch worden behandeld en moet hij begeleid gaan wonen.

Woningcorporatie Staedion laat in een reactie weten dat zoiets nog nooit eerder is voorgekomen. 'De man stond als huurder bekend, maar was niet de meest recente huurder' verklaart een woordvoerder de fout. 

De procedure is inmiddels aangescherpt, zodat het niet nog een keer kan gebeuren. 

Volledig scherm
© Privéfoto
Volledig scherm
© Privéfoto

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag