Volledig scherm
2019-01-01 16:19:31 SCHEVENINGEN - De Haagse burgemeester Pauline Krikke spreekt in Scheveningenmet een boze buurtbewoner in het gebied waar de schade is ontstaan door de door lucht vliegende vonken van het grote vreugdevuur op het strand bij Scheveningen. ANP BART MAAT © ANP

‘Hoe onafhankelijk is het onderzoek naar de vonkenregen als Krikke zelf in bestuur zit?’

Burgemeester Pauline Krikke maakt zelf deel uit van het algemeen bestuur van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat onafhankelijk onderzoek moet doen naar de gevolgen van de uit de hand gelopen vreugdevuren. Diverse Haagse politieke partijen vragen zich af hoe onafhankelijk dat onderzoek nu wel is.

Robert Barker van de Haagse Partij voor de Dieren spreekt zich uit. ,, Bij zo’n onderzoek moet je alle schijn van niet-onafhankelijkheid vermijden”, zegt hij. ,,De vraag is dan ook: Hoe onafhankelijk kan dit onderzoek zijn als Krikke zelf in de raad zit?” 

De partij legt deze vraag voor aan het stadsbestuur. 

Ook het CDA geeft aan de keuze voor dit instituut niet de voorkeur heeft. ,,Het is een heel onhandige keuze”, zegt Daniëlle Koster, raadslid bij CDA Den Haag. ,,Je hebt al alle schijn tegen je en dat moet je zoveel mogelijk voorkomen in dit soort situaties. Ik ben wel bij dat het geen intern onderzoek is geworden. Maar al zou de invloed van Krikke nihil zijn bij het onderzoek van het IFV, toch helpt het niet mee.” Volgens Koster had er beter kunnen worden gekozen voor een andere instelling, waarmee de burgemeester geen banden heeft. ,,Onderzoeken naar onderwerpen die zo groot zijn en waar de gemeente bij betrokken is, moet je gewoon anders aanpakken.”

Vreemd

Volledig scherm
De vonkenregen bij het vreugdevuur in Scheveningen tijdens oud en nieuw © District8

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij geeft ook aan dat de keuze voor het IVF niet logisch is. ,,Nadat er weerstand ontstond toen de gemeente zelf onderzoek wilde gaan doen, is er expliciet besloten om het door een onafhankelijke partij te laten uitvoeren. De keuze voor een instelling waar Krikke banden mee heeft, is dan wel vreemd. En hoewel Krikke niet in het dagelijks bestuur zit, maar het algemeen bestuur waardoor zij niet veel invloed kan uitoefenen, roept de kwestie wel vraagtekens op.

Het is volgens Wijsmuller logischer als een organisatie als de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zelfstandig onderzoek gaat doen naar de kwestie. ,,Je merkt aan alles dat er onrust is. Aan de ene kant wordt er gekeken naar de toekomst van de traditie van de vreugdevuren, aan de andere kant wordt het bestuurlijk vermogen van de burgemeester in twijfel getrokken. Zo heeft de burgemeester in vier dagen tijd drie raadbrieven verstuurd, het onderwerp wordt hierdoor enorm groot. Een organisatie als OVV kan meer gezag uitoefenen en een volledig onafhankelijk onderzoek doen dat betrouwbaarder zal zijn en ogen, omdat de burgemeester er dan niet bij betrokken is.”

 PvdA-fractieleider Martijn Balster denkt ook dat de keuze voor het IVF voor misverstanden kan zorgen: ,,Ik heb vanaf het begin gezegd dat het mij verstandig lijkt om onderzoek naar de vreugdevuren te laten doen door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. En ik geloof zeker dat het Instituut Fysieke Veiligheid goed werk kan doen. Maar je moet over de onafhankelijkheid van het onderzoek geen misverstanden laten bestaan”.

Geen reactie van Krikke

Krikke kondigde na de vonkenregen direct een evaluatie aan die door de gemeente zelf zou worden uitgevoerd. Na kritiek van politieke partijen, werd er alsnog gekozen voor een ‘externe’ instantie: het lectoraat Crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). 

De woordvoerder van de burgemeester, Daan Bonenkamp laat weten niet formeel te zullen reageren. Wel geeft hij aan dat ‘het Lectoraat crisisbeheersing de afgelopen jaren verschillende crises en incidenten in Nederland onderzocht, ook bij burgemeesters die ook in het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio zitten.’ Daarnaast benadrukt hij dat de driehoek niet de opdrachtgever is, en ook de burgemeester niet. ‘Het is een collegebesluit.’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bekijk hieronder de beelden van de schade na de vonkenregen: 

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag