Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Hoe weet ik of ik loden leidingen in mijn huis heb?

Vraag bij het nieuwsDe Gezondheidsraad luidde deze week de noodklok over nog altijd aanwezige loden leidingen in oude huizen. Deze week in de rubriek Vraag bij het nieuws: Wat zijn de risico's en wat kun je eraan doen?

Het gebruik van loden leidingen is sinds 1960 verboden, maar huizen die voor die tijd gebouwd zijn, beschikken soms nog over deze schadelijke leidingen. Omdat nergens geregistreerd staat wanneer loden leidingen vervangen worden, is niet iedereen op de hoogte van dit sluimerende gevaar. De sanering van deze leiding is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar, daarom is het lastig te bepalen hoe groot het probleem is. Naar schatting zijn er nog zo'n tweehonderdduizend loden leidingen, verspreid over heel Nederland, met name in oude binnensteden.

 1. Automobilist negeert stopteken en knalt na achtervolging tegen boom
  Play
  Video

  Automobi­list negeert stopteken en knalt na achtervol­ging tegen boom

  Een automobilist is vannacht gecrasht op de Crees Laseurlaan in Den Haag. Volgens calamiteitensite District8 gebeurde dat na een achtervolging door de politie. Agenten wilden de auto laten stoppen, omdat de bestuurder een gevangenisstraf van elf dagen had openstaan. Toen de politie de automobilist een stopteken gaf, ging hij er vandoor, waarna hij even later tegen een boom knalde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
 2. Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Al ruim een jaar lang schrijft journalist Leo van der Velde iedere week een brief aan zijn kleindochter Rachel. Deze brieven verschijnen in de rubriek Lieve Rachel in AD Haagsche Courant. Vorige week zijn een aantal brieven en niet eerder vertoonde verhalen samengebundeld in het boek Lieve Rachel uitgebracht. In deze quiz moet antwoord gegeven worden op vragen over de brieven van Leo. Doe mee en maak kans op een gesigneerd exemplaar!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag