Volledig scherm
Portret van Amjad Bashir. Hij is een LHBT-vluchteling. © Rink Hof

Homoseksuele vluchtelingen krijgen een COC-buddy

De COC Haaglanden start op 8 april met het project 'Cocktail', een maatjesproject voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgendervluchtelingen (LHBT). De maatjes zullen mee gaan naar borrels en taalcursussen om de LHBT-vluchtelingen te ondersteunen in het opbouwen van een sociaal netwerk.

Volledig scherm
Bestuurslid COC Haaglanden Hodo Essa: "Inclusion is het woord van COC. Het gevoel dat je erbij hoort." © Archieffoto AD

Het project van is tweeledig: COC Haaglanden organiseert eenmaal per maand een sociale activiteit zodat deelnemers ook met andere LHBT-vluchtelingen in contact kunnen komen. Daarnaast wordt een vluchteling aan een COC-buddy gekoppeld, waar hij één à twee keer per maand mee op stap gaat. 

Sociaal isolement
Op deze wijze probeert COC Haaglanden te voorkomen dat de LHBT-vluchtelingen in een sociaal isolement komen, want die dreiging is reëel. ,,Zes op de honderd vluchtelingen behoren tot deze groep, toch krijgen LHBT-vluchtelingen vaak genoeg te maken met discriminatie of zelfs geweld," vertelt bestuurslid Hodo Essa van COC Haaglanden. ,,In Den Haag hebben we gelukkig nog geen incidenten gehad, maar het is een feit dat veel van de LHBT'ers geen ondersteuning van landgenoten of familie krijgen."

Quote

Je leest het haast nooit in het nieuws, maar door heel Nederland zijn er heel veel vrijwilli­gers die zich voor de vluchtelin­gen inzetten

Hodo Essa, COC Haaglanden

Veilige projectnaam
Om deze reden is er ook landelijk gekozen voor de projectnaam 'Cocktail'. ,,Ik vind het een verschrikkelijke naam," lacht Essa. ,,Maar op het moment dat er was gekozen voor 'LHBT-vluchtelingenproject is het te duidelijk waar het om gaat. Als iemand (per ongeluk) laat vallen dat hij naar Cocktail gaat, is het voor de omgeving niet direct duidelijk dat hij naar een bijeenkomst voor homoseksuelen gaat."

Essa voegt hieraan toe: ,,Ik sprak een jongen die zich voor het project wilde aanmelden. Hij gaf aan dat hij niet binnen de opvang had verteld dat hij op mannen valt, omdat hij niet wil dat zijn leven daar in een hel verandert." Een discrete naam is dus zeker genoodzaakt.

Enthousiaste buddy's
Zijn er ook al buddy's die zich voor Cocktail hebben aangemeld? ,,Je gelooft het niet, maar in de twee jaar tijd dat ik voor COC Haaglanden werk heb ik nog nooit zoveel aanmelding gezien als voor dit project. Je leest het haast nooit in het nieuws, maar door heel Nederland zijn er heel veel vrijwilligers die zich voor de vluchtelingen inzetten. Dan bedoel ik niet alleen voor deze specifieke doelgroep. In een maand tijd hadden we dertig aanmeldingen binnen."

De buddy's worden voorafgaand aan het project gescreend. ,,Dat doen we altijd voordat we met kwestbare groeperingen gaan werken. We willen dat de maatjes stevig in hun schoenen staan en dat ze sociaal en stabiel zijn. Ze hebben ook een voorbeeldfunctie."

Start
Cocktail zal officieel van start gaan op 8 april. De openingsbijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur in het pand van COC Haaglanden aan de Scheveningseveer 7 in Den Haag. Er zal een discussie plaatsvinden tussen politici en COC-vertegenwoordiger rondom de vraag: Wel of geen aparte opvang voor LHBT-asielzoekers in de regio Haaglanden? Wil je erbij zijn? Aanmelden kan via info@cochaaglanden.nl.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag