Volledig scherm
Zoetermeer wil het restafval per inwoner met 100 kilo per jaar verminderen © Peter Franken

Honderd gezinnen honderd dagen zonder afval

Honderd gezinnen gaan dit jaar 100 dagen voor 100 procent leven zonder afval. Deelname aan het project 100-100-100 is een van de maatregelen die de gemeente neemt om Zoetermeerders hun afval beter te laten scheiden. Wie te veel restafval in ondergrondse containers gooit wordt daarop aangesproken.

Zoetermeer begint een campagne om de inwoners erop te wijzen dat ze onder meer glas en plastic nog meer apart moeten gaan houden van de rest van hun afval. De burgers moeten hun gedrag 'drastisch' gaan veranderen, volgens wethouder Robin Paalvast.

Het project '100-100-100' is een van de opvallendste onderdelen van de campagne. Volgende maand begint de gemeente met werving voor '100-100-100'; dat dan half maart kan beginnen. Dit project begon bij afvalverwerker ROVA, die actief is in Overijssel en Gelderland. Deelnemers kunnen via een website tips en trucs met elkaar uitwisselen om hun afval te reduceren.

Verder wil de gemeente meer gaan inzetten op het apart inzamelen van plastic, blik en drankkartons. In Rokkeveen en Oosterheem lopen daarmee al proeven. Ook op scholen en bij sportverenigingen komen proeven met gescheiden inzamelen van deze materialen. Zoetermeerders die 'excessief' gebruik maken van ondergrondse containers voor restafval, worden gemaand om het wat rustiger aan te doen. Zij krijgen tips van afvalcoaches over betere afvalscheiding.

Buren
Huishoudens kunnen straks extra bakken voor oud papier aanvragen, waarin ook de buren dan hun oude kranten kwijt moeten kunnen. De opbrengst kunnen inwoners bestemmen voor een goed doel.

Over 4 jaar moet het restafval fors zijn teruggebracht: van de huidige 234 kilogram per inwoner per jaar naar 130 kilo. Met een afvalscheiding van bijna 40 procent blijft Zoetermeer nog achter bij het landelijke gemiddelde van 50 procent. In 2020 moet dit op 75 procent liggen. "

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag