Honderden actievoerders komen op voor ‘pikzwarte’ piet: ‘Van onze tradities blijf je af’

VIDEOIn de haven van Scheveningen zijn vanavond honderden demonstranten samengekomen om een statement te maken. De initiatiefnemers, de organisatie van de Vreugdevuren op Scheveningen, willen dat de pieten bij de de komende sinterklaasintocht traditiegetrouw ‘pikzwart’ blijven. 

Sinterklaasliederen klonken over het Radio Holland Plein in Scheveningen, dat is volgehangen met pro-zwartepietspandoeken. Iedereen die mee wilde doen aan een groot groepsportret was van harte welkom om daarvoor naar Scheveningen te komen. En daar is gehoor aangegeven, een paar honderd demonstranten hebben zich op het plein gemeld. 

De politie is met veel agenten bij de actie aanwezig om alles in goede banen te leiden. In het begin was de sfeer gemoedelijk en werden er biertjes gedronken en gezongen, maar na enige tijd sloeg dat even om. Vuurwerk werd afgestoken en hierdoor moest de politie orde op zaken stellen. De rust keerde daarna vrij snel terug en de foto werd gemaakt. 

Quote

Prima sfeer, niets aan de hand

Actievoerder

De actievoerders zelf geven aan dat het protest gemoedelijk is verlopen. ‘Prima sfeer, niets aan de hand’, schrijft een actievoerder die vandaag bij het protest aanwezig was in een reactie op Facebook. ‘Hoop dat er nu op meer plekken in Nederland mensen gaan opstaan, net als hier zoals ze dat hier hebben gedaan’, schrijft een ander.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Actievoerders willen dat Zwarte Piet Pikzwart blijft © Regio15

Zeurpieten

Volgens de actievoerders gaat het om een ludieke tegenactie tegen de opmars van roetveeg-, regenboog- en andere nieuwerwetse pieten die worden gepropageerd om te zorgen dat het sinterklaasfeest niet kwetsend is voor niet-witte Nederlanders. De initiatiefnemers vinden dat voor zeurpieten. ‘Vreugdevuren, kerst of Zwarte Piet, afwijken van onze tradities doen wij niet’, is hun leus. ,,Den Haag verenigt!” En dat die vereniging er is bleek vanavond. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag