Volledig scherm
© anp

Honderden bij demonstratie voor behoud van Zwarte Piet

Enkele honderden mensen hebben vanmiddag op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet. Sommige demonstranten waren zelf als piet verkleed. Een dj op een podium vermaakte de demonstranten met muziek.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp

De 16-jarige Mandy Roos uit Den Haag had het initiatief genomen voor de actie. Zij maakte zich, samen met veel anderen, boos over de discussie die ontstond over Zwarte Piet, die volgens sommigen een symbool is van racisme. Inmiddels doen de Verenigde Naties onderzoek naar het fenomeen.

'Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!', aldus Roos. De tiener overhandigde een verzameling Facebookpagina's van burgers die het protest steunen aan PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. Volgens de politie was de pietendemonstratie een 'feest' en is het in goede sfeer verlopen. 'Veel pieten in Den Haag bij demonstratie op Malieveld, zoiets verloopt natuurlijk zonder geweld!', rijmde de politie zaterdag op Twitter. In ons land zijn inmiddels meerdere acties tegen de afschaffing van Zware Piet. Zo kreeg de Facebookpagina Pietitie al meer dan 2 miljoen 'likes'.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag