Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Frank Jansen

Horecabaas mag vaker en langer een feestje geven

Het college van b en w wil de geluidsregels voor Haagse horeca versoepelen. Ondernemers mogen straks op meer dagen langer een feest geven.

Het college wil het aantal collectieve geluidsontheffingen - van te voren vastgestelde dagen waarop horecazaken langer geluid mogen maken - opschroeven van vier naar acht. Bovendien mogen ondernemers in uitgaanskernen (onder meer het Plein, Grote Markt en Spui) straks vier dagen per jaar individueel een dag bepalen waarop ze langer doorgaan. Voor seizoensgebonden strandpaviljoens in Scheveningen is er een afwijkende regeling van twee in plaats van vier festiviteiten.

Geldt nu op ‘ontheffingsdagen’ in toeristische gebieden een eindtijd van 1.00 uur, met de nieuwe regels mogen horecaondernemers doorgaan tot 2.00 uur op donderdag, vrijdag en zaterdag. Op de overige dagen geldt 00.00 uur als eindtijd.

Het afgelopen jaar hebben horecaondernemers, bewoners en de lokale politiek met elkaar gesproken over de geluidsnormen, die volgens menig horecabaas te streng zouden zijn. Het college wil met nieuwe regels tegemoet komen aan hun wensen, maar ook ‘uitdrukkelijk rekening houden met de belangen van bewoners’, schrijven wethouders Karsten Klein en Tom De Bruin in een voorstel aan de raad.

Isolatie

Het college heeft bovendien laten onderzoeken of er een subsidieregeling mogelijk is voor de isolatie van horecazaken en voor de isolatie van woningen in en nabij uitgaansgebieden. In totaal zouden de kosten van zo’n regeling ongeveer 6 miljoen euro bedragen. In de gemeentebegroting ‘bestaat daarvoor momenteel geen ruimte’, stellen de wethouders in hun brief. ,,Voor een exacte berekening van alle kosten voor isolatie zou een uitgebreid onderzoek per pand nodig zijn”, aldus Klein en De Bruijn.

Eerder dit jaar zegde de gemeente toe een proef te beginnen met een nieuw meetsysteem voor geluid op de Grote Markt. Horecazaken zouden via een app moeten kunnen zien of ze de geluidsnormen overschrijden en dan zelf direct ingrijpen. Van zo’n systeem wordt op het Stadhuisplein in Rotterdam al gebruik gemaakt. ,,Er is een eerste verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor zo’n systeem op de Grote Markt”, schrijven de wethouders. ,,Daaruit is naar voren gekomen dat de situatie op de Grote Markt anders is dan die in Rotterdam.”

Als over de eventuele kosten met de betrokken partijen overeenstemming is bereikt, kan ‘al dan niet worden overgegaan tot aanbesteding van het systeem.’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (9%)
656 stemmen