Volledig scherm
Vette hap van de Burger King © AP

HSP en D66 samen in verzet tegen Burger King op Grote Markt

De HSP (Haagse Stadspartij) en D66 trekken samen op tegen de komst van fastfoodketen Burger King aan de Grote Markt in Den Haag.

Volgens Peter Bos van de HSP past de hamburgergigant niet bij de sfeer van de Grote Markt. ,,Fastfoodhoreca op deze plek is volstrekt misplaatst. Het vloekt met het prachtige rijksmonument De Volharding en met de sfeer en het karakter van het Popdistrict op en rond de Grote Markt.’’

Raadslid Daniël Scheper van D66 ziet de combinatie fastfood en de Grote Markt ook niet zitten. Volgens hem is het geen gelukkige match. Den Haag moet volgens hem verrommeling van branches voorkomen . ,,Ik pleit al enige tijd voor een betere branchering, zodat we de groei van fastfood kunnen stoppen,’’ zegt hij.

Diabetes

Tegelijk smullen Hagenaars er kennelijk van. Er zijn inmiddels in de stad meer dan 450 zaken voor de snelle hap. Het gerucht dat Burger King binnenkort een zaak opent op de Grote Markt, leidt echter tot onrust bij de ondernemers, merken de HSP en D66. De twee partijen stellen kritische vragen aan het college. Ze wijzen er in hun verklaring op dat ook het Voedingscentrum Nederland en tal van wetenschappers vinden dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen.

,,Vooral in de grote steden is het aanbod aan friet, hamburgers, kebab en pizza enorm’’, aldus de HSP en D66. ,,Bij zo’n groot ongezond aanbod neemt voor de consument de verleiding toe. Meer ongezond eten leidt tot hoger risico op overgewicht en ziekten als diabetes.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Poll

Een Burger King op de Grote Markt is...

  • een goed idee (33%)
  • een slecht idee (67%)
2871 stemmen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag