Volledig scherm
De snuffelfiets is al in bedrijf in © Sodaq

HSP wil fijnstof gaan meten met snuffelfiets

De Haagse Stadspartij (HSP) wil snuffelfietsen inzetten om de luchtkwaliteit in de stad te meten. De partij dient daartoe een motie in de gemeenteraad in.

Op de speciale fiets zit een meetkastje met speciale sensoren waarmee elke tien seconden onder andere drie soorten fijnstof, organische gassen, luchtvochtigheid en temperatuur worden gemeten, stelt de partij. 

Op dit moment wordt volgens de HSP de luchtkwaliteit in Den Haag nog gemeten door drie statische meetstations die een gemiddelde concentratie fijnstof in een maand meten.

Gezondste route

Volgens de HSP kan een grote groep vrijwilligers met de snuffelfietsen hun dagelijkse routes rijden. De metingen geven via de fietskastjes duidelijkheid welke routes hoge en lage concentraties fijnstof hebben. ,,Zo kan zichtbaar gemaakt worden aan fietsers in Den Haag wat de gezondste route is’’, aldus de HSP.

De fietsmeetkastjes houden onder andere ook de gemiddelde snelheid bij van de fietser. En ze detecteren onregelmatigheden in de weg . ,,Snuffelfietsen leveren waardevolle informatie over de luchtkwaliteit in heel de stad én voor het verkeersbeleid’’, zegt fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de HSP.

Het is nog niet duidelijk of de motie wordt aangenomen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag